LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr preporučuje

Filmski klasici koje vrijedi pogledati

Studentski.hr za vas je odabrao 15 starih filmova koje vrijedi pogledati. Nudimo vam razne žanrove, od komedije i romantike, preko kriminalističkih, do trilera i horora.

Studentski.hr za vas je odabrao 15 starih filmova koje vrijedi pogledati. Nudimo vam razne žanrove, od komedije i romantike, preko kriminalističkih, do trilera i horora.

Studentski.hr za vas je odabrao 15 starih filmova koje vrijedi pogledati.

Iako su mnogi bez specijalnih efekata, ove filmove vrijedi pogledati budući da imaju kvalitetnu priču i radnju na koje se i danas oslanjaju mnogi redatelji.

Nudimo vam razne žanrove, od komedije i romantike, preko kriminalističkih, do trilera i horora. Nadamo se da će svatko pronaći ponešto za sebe.

Bonnie i Clyde (1967.) – biografski/kriminalistički/drama

Vrijeme je usred Velike Depresije. Clyde Barrow i Bonnie Parker upoznaju se kada Clyde pokuša ukrasti auto Bonniene majke. Bonnie, koja se dosađuje radeći kao konobarica, zaintrigirana je Clydeom i odluči mu se pridružiti u njegovom uzbudljivom životu punom sitnog kriminala. S vremenom prijeđu i na orobljavanje banaka s puno većim posljedicama, bježe od policije predvođene teksaškim rendžerom Frankom Hamerom.

Bonnie i Clyde
 
Bonnie i Clyde, FOTO:IMDb
 

Rosemaryno dijete (1968.) – drama/horor/triler

Mladi bračni par Rosemary i Guy useli se u svoj novi dom. Susjedi su im prijateljski nastrojen stariji par - Roman i Minnie Castevet, koji Rosemary pružaju više pažnje no što bi ona to željela.

Uskoro se počinju događati neobične stvari - djevojka iz zgrade pogine na nerazjašnjen način, Rosemary progone strašne noćne more, iza susjednog zida čuju se neobični napjevi, a i Guy se počinje mijenjati i udaljavati od supruge. Kad Rosemary zatrudni, počinje gubiti na težini, blijeda je i iscrpljena, a muče ju i jaki bolovi. Uskoro počinje sumnjati da stanari zgrade imaju njoj nepoznat plan za njezino nerođeno dijete i ona će pokušati učiniti sve da ga zaštiti.

Rosemaryno dijete
 
Rosemaryno dijete, FOTO: IMDb

Kum (1972.) – drama/kriminalistički

Don Vito Corleone najstariji je član i karizmatični vođa mafijaške obitelji talijanskog podrijetla. Corleoni kontroliraju dio ilegalnog tržišta New Yorka gdje stvari drže pod nadzorom. Sve će se promijeniti dolaskom Sollozza, gangstera kojeg podržava druga mafijaška obitelj. Sollozzo dolazi sa namjerom dilanja droge po cijelom New Yorku što će razbjesniti starog Corleonea koji ne podnosi drogu i ono što ona donosi. Corleone nije zainteresiran za nove poslovne pothvate koji uključuju narkotike. Uskoro će uslijediti pokušaj ubojstva starog Corleonea te nakon toga i otmica jednog od Don Vitovih savjetnika, a sve sa ciljem prisiljavanja Corleoneovog sina Michaela da uđe u posao s drogom.

Kum
 
Kum, FOTO: IMDb
 
 

Pakleni šund (1994.) – drama/kriminalistički/crna komedija

Pumpkin i Honey Bunny dvoje su lopova koji, jedući u gostionici, odluče kako je najbolja stvar koju mogu napraviti ta da je opljačkaju.
Vincent Vega i Jules Winnfield plaćeni su ubojice koji rade za Marcellusa Wallacea na zadatku da svome šefu vrate ukradenu posebnu i vrlo tajanstvenu aktovku. Kasnije Vincent, po Wallaceovu nalogu, mora izvesti njegovu suprugu Miu na večeru u grad dok je on na poslovnom putu. Butch Coolidge veteran je boksačkih borbi, kojemu je plaćeno da lažira i pusti meč, ali on slučajno ubija svog protivnika. Sad želi pobjeći iz grada, ali ne prije no što uzme sretni zlatni sat svoga oca...

Pakleni šund
 
Pakleni šund, FOTO: IMDb
 
 

Kad jaganjci utihnu (1991.) – horor/triler

Clarice Starling, najbolja studentica FBI-a odabrana je da prouči serijska ubojstva i ubojicu Buffalo Billa. Mora intervjuirati psihijatra Hanibala Lectora koji je psihopat i ubojica. Izvanredno obrazovan Lecter prvotno odbija dati bilo kakve informacije, no naposljetku pozove Clarice nazad u ćeliju i u formi zagonetki joj govori o jednom od svojih bivših pacijenata. U zamjenu za detalje iz njezine prošlosti, daje joj tragove koji je mogu odvesti do ubojice. Rješavanje zagonetke Starlingovu vodi do zemljišta u vlasništvu Benjamina Raspaila, pokojnog Lecterovog pacijenta, u čijem autu pronađe glavu u posudi. 

Kad jaganjci utihnu
 
Kad jaganjci utihnu, FOTO: IMDb
 
 

Isijavanje (1980.) – horor/triler

Pisac Jack Torrance u stvaralačkoj je krizi. Kad dobije ponudu za posao pazikuće u osamljenom hotelu Overlook u planinama Colorada, to mu se učini dobrim rješenjem njegovih problema. Naime, tijekom zime hotel je zatvoren, te će on i njegova obitelj - supruga Wendy i mali sin Danny - nekoliko mjeseci biti njegovi jedini stanari. Uskoro snježna oluja odsiječe Torranceove od ostatka svijeta. Danny koji je vidovit i ima sposobnost telepatskog komuniciranja s onostranim svjetovima uskoro otkrije da je hotel napučen duhovima, bivšim zaposlenicima i gostima još s početka 20. stoljeća. Ne znajući za takve pojave, Jack počinje sve više piti, nezadovoljan je svojim pisanjem i nikako se ne može riješiti spisateljske blokade. Štoviše, postaje sve mrzovoljniji i agresivniji, pogotovo nakon druženja s gospodinom Gradyjem, bivšim pazikućom koji je ubio svoju suprugu i kćeri blizanke.

Isijavanje
 
Isijavanje, FOTO: IMDb
 
 

Diplomac (1967.) – komedija/drama/romantika

Dvadesetogodišnji Benjamin Braddock upravo je završio fakultet i vraća se kući kako bi uspjeh proslavio s roditeljima i prijateljima. Iako su njegovi roditelji dali sve od sebe kako bi priredili veliku zabavu, Benjamin se i dalje osjeća nelagodno u njihovom društvu. No, kada ga gđa Robison, žena očevog kolege, zamoli za prijevoz kući, on odluči prihvatiti. Kada se nađu u njenoj kući Benjamin shvati da gđa Robinson želi nešto više od prijevoza.

Diplomac
Diplomac, FOTO: IMDb
 
 

Casablanca (1942.) – drama/romansa

Richard 'Rick' Blane, cinični, ali dobrodušni Amerikanac, posjeduje mali kafić koji je mjesto okupljanja za sve - od francuske policije, šefova crnog tržišta do nacista. Kada se njegova davno izgubljena ljubav Ilsa pojavi u Casablanci sa svojim suprugom Victorom Lazslom, vođom Otpora, Rick se uvlači u ljubavni trokut, ali i mrežu političkih intriga. Ilsa i Victor moraju pobjeći iz Casablance i Rick je možda jedini koji im može pomoći.

Casablanca
 
Casablanca, FOTO: IMDb
 
 

Rebecca (1940.) – triler/drama/romantika

U želji da zaboravi smrt svoje žene Rebecce, bogati aristokrat 'Maxim' de Winter odlazi u Monte Carlo. Tamo upoznaje stidljivu Mrs Edythe Van Hopper, udvara joj te se njih dvoje uskoro i vjenčaju. Došavši na suprugovo imanje, Edythe postepeno biva zlostavljana od kućepaziteljice, gospođe Danvers, koja neprestano podsjeća nesretnu djevojku da nije dorasla ljepoti i eleganciji prve gospođe de Winter.
Jedne noći, neki se brod nasuka na obalu blizu imanja. Za vrijeme pokušaja spašavanja, spasioci pronalaze potopljeni brod sa zarobljenim tijelom Rebecce de Winter.
Maxim priznaje svojoj novoj ženi istinu – nakon samo četiri dana provedenih u braku, Rebecca ga je počela varati s drugim muškarcima. Zbog obiteljske časti, Maxim je nastavio biti u braku sve do trenutka kada mu je Rebecca rekla da će postati majka, a da on nije otac.

Rebecca
 
Rebecca, FOTO: IMDb
 
 

Doručak kod Tiffanyja (1961.) – drama/romansa

Paul Varjak mladi je pisac koji često ima problema s inspiracijom, a i opterećen je svojom vezom s imućnom ženom. Jednoga dana u novi stan ispod njegova useli se zgodna, vrckasta Holly. Sprijatelji se s njom i primijeti da ona obožava skupe izlaske na kojima osvaja svojim šarmom i duhovitošću. Između njih dvoje počinje se razvijati romantična igra, no on iznenada shvati da je lepršavost ove djevojke samo njezina fasada. Naime, ona pati od neuroza, svaka joj veza završi time što ostavi muškarca nakon što dobije skupe darove, a i redovito posjećuje muškarca koji odslužuje zatvorsku kaznu u Sing-Singu.

Doručak kod Tiffanyja
 
Doručak kod Tiffanyja, FOTO: IMDb
 
 

Exorcist (1973.) – triler/horor/drama

Chris je filmska glumica koja je nedavno poslom došla u Washington. Iznenada, ona počne primjećivati neobične promjene u ponašanju i izgledu svoje dvanaestogodišnje kćeri Regan. Sve djeluje kao ispad shizofrenije - djevojčica se baca po krevetu, vrišti i udara o zid, a psihijatri joj, zgroženi slučajem, ne uspijevaju pomoći. Kako nesvakidašnja bolest napreduje, očajna Chris odluči zaboraviti liječnike i potražiti pomoć u crkvi. Naime, njoj se učini da se možda radi o slučaju ulaska demona ili vraga u ljudsko tijelo i možda bi baš svećenici mogli imati na to odgovor. Ona se tako sprijatelji s mladim svećenikom iz obližnjega mjesta koji se i sam bori sa svojim osobnim problemima.

Exorcist
 
Exorcist, FOTO: IMDb
 
 

Most na rijeci Kwai (1957.) – drama/avantura/ratni

Skupina britanskih zarobljenika sa zapovjednikom Nicholsonom dobiva radni zadatak u logoru. Zapovjednik japanskog logora Saito ne pridržava se konvencije da su časnici oslobođeni rada u zarobljeništvu i Nicholsonov otpor strogo kažnjava. Ne uspjevši slomiti otpor te suočen s činjenicom da most neće biti sagrađen u zadanom roku, Saito prihvaća Nicholsonov prijedlog da on i njegovi vojnici sagrade most na rijeci Kwai. S druge strane, američki zarobljenik Shears koji je iz Saitova logora uspio pobjeći i dokopati se britanske vojne baze, dobiva zadatak predvoditi skupinu vojnika radi uništenja logora i rušenja netom sagrađenog mosta.

Most na rijeci Kwai
 
Most na rijeci Kwai, FOTO: IMDb
 
 

Zameo ih vjetar (1939.) – drama/romantika/ratni/povijesni

Doba je uoči Građanskog rata. Na američkom jugu živi Scarlett O'Hara, razmažena i tašta djevojka, jedna od triju kćeri posjednika plantaže Geralda O'Hare koji je uči o važnosti zemlje. Scarlett je lijepa i pametna te ima brojne prosce, no potajno je zaljubljena u Ashleyja Wilkesa, koji se namjerava oženiti skromnom i ljupkom Melanie Hamilton. U znak protesta i prkoseći Ashleyevoj odluci, kad mnogi mladići odlaze na bojište, Scarlett se na brzinu odluči udati za Melaniena brata Charlesa. Mladi suprug međutim ne preživi ni prvu bitku te Scarlett gotovo odmah ostaje udovica.
Prolaze godine Vrtlog rata uvukao je i Scarlett u svoja zbivanja te će se ona od umišljenog derišta posve promijeniti i naučiti brinuti i za druge. Pomagat će trudnoj Melanie pri porodu, brinuti se za svoje imanje nakon majčine smrti te živjeti i prehranjivati i mnoge druge od upornog truda i rada na vlastitoj zemlji koju ju je upravo otac naučio poštovati i voljeti. Kad se nakon rata s bojišta vrati i Ashley, njezinoj sreći neće biti kraja. No Ashley i dalje voli Melanie.

Zameo ih vjetar
 
Zameo ih vjetar, FOTO: IMDb
 
 

Taksist (1976.) – triler/ drama

New York, 1970-ih. Bivši marinac i vijetnamski veteran Travis Bickle pati od nesanice i počinje raditi noću kao taksist. Vozeći se kroz najopasnije četvrti, Travis promatra prostitutke, kriminalce i ostali polusvijet, osjećajući se pozvanim promijeniti stvari u gradu. Asocijalni Travis nema prijatelja i odlazi u opskurna porno kina. Primijetivši lijepu političku aktivisticu Betsy, angažiranu u predsjedničkoj kampanji senatora Charlesa Palantinea, Travis je pozove na ručak. Njihovo poznanstvo prekinuto je nakon što je izvede u porno kino. Uvjeren kako mora nešto hitno napraviti sa sobom i društvom, Travis kupuje nekoliko revolvera. Vozeći se New Yorkom, za oko mu zapne maloljetna prostitutka Iris.

Taksist
 
Taksist, FOTO: IMDb
 
 


Građanin Kane (1941.) - drama

Vijest da je u svom raskošnom dvorcu Xanadu na Floridi umro glasoviti tajkun Charles Foster Kane izuzetno uzburka američku javnost i medije. Doznavši da je pokojnik umro osamljen te da su mu posljednje riječi bile "ružin pupoljak", gospodin Rawlston, urednik jednih njujorških novina, na mjesto događaja pošalje svoje novinare sa zadatkom da doznaju što više detalja o Kaneovu životu. Među njima je i Jerry Thompson, reporter koji odluči razgovarati s najbližim prijateljima i suradnicima čovjeka kojeg neki mediji posmrtno proglašavaju komunistom pa i fašistom. Thompson odluči razgovarati s Kaneovim menadžerom Bernsteinom, drugom suprugom Susan Alexander, s Kaneovim skrbnikom i bankarom Walterom Parksom Thatcherom, s najboljim prijateljem i kolegom Jedediahom Lelandom te postupno slaže sliku o pokojniku. A Kane je bio sve samo ne jednostavan čovjek...

Građanin Kane
 
Građanin Kane, FOTO: IMDb
FOTO: PINTEREST