LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ideja za proljetno putovanje

Festival Sant Jordi: cvijeće, knjige i ljubavna čarolija Barcelone

S dolaskom proljeća i prvim travanjskim zrakama sunca, grad Barcelona dobiva posebnu čar. Donosimo prijedlog za proljetni izlet i to, ni više ni manje, na jedan od najljepših festivala na svijetu.

S dolaskom proljeća i prvim travanjskim zrakama sunca, grad Barcelona dobiva posebnu čar. Donosimo prijedlog za proljetni izlet i to, ni više ni manje, na jedan od najljepših festivala na svijetu.

Barcelona, poznata po raznolikoj kulturi, umjetnosti i tradiciji, svake godine u travnju oživljava jedan od najuzbudljivijih i najljepših festivala u svijetu, Festival Sant Jordi, ili kako ga lokalno nazivaju La Diada de Sant Jordi. Ovaj čarobni događaj, koji se održava 23. travnja, ne samo da slavi kulturu i književnost, već i simbolizira ljubav, obilježavajući legendu o svetom Jurju, zaštitniku Katalonije.

Čim sunčani travanj stigne u Barcelonu, ulice grada počinju se transformirati u cvjetne oaze i književne salone. Šarenilo cvijeća i mnoštvo knjiga stvaraju jedinstvenu atmosferu koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Na svakom koraku, prolaznici se okružuju cvjetnim prodavaonicama, štandovima s knjigama i štandovima s umjetničkim djelima.
 
 
 
Festival Sant Jordi, FOTO: Pexels
 

Glavni dio ovog festivala je razmjena ruža i knjiga između zaljubljenih parova, prijatelja i obitelji. Tradicionalno, muškarci poklanjaju ženama crvene ruže, dok žene svojim partnerima ili voljenima daruju knjige. Ova simbolična gesta odražava legendu o svetom Jurju, koji je prema predaji oslobodio gradić od zmaja te je iz zemlje gdje je zmaj pao iznikla ruža.

Uz razmjenu ruža i knjiga, festival Sant Jordi nudi brojne kulturne događaje, poput književnih čitanja, predstava, radionica i koncerata diljem grada. Na svakom koraku, posjetitelji mogu uživati u živopisnoj atmosferi, upijajući mirise cvijeća i stranice knjiga, dok istovremeno istražuju arhitektonsku ljepotu Barcelone.

 
Festival Sant Jordi, FOTO: Pexels
 

Jedan od najpoznatijih dijelova festivala je Passeig de Gràcia, gdje se održava veliki buvljak knjiga i cvijeća. Ovdje se ljudi guraju kako bi pronašli savršen poklon za svoje najmilije, dok se oko njih proteže atmosfera veselja i zajedništva.

Festival Sant Jordi u Barceloni nije samo prilika za slavljenje književnosti i kulture, već je i podsjetnik na snagu ljubavi i zajedništva. Stoga, iskoristite priliku ovoga proljeća i zaputite se na izlet koji će vas mahom inspirirati, razveseliti i ispuniti.

Kako biste ondje stigli što brže i povoljnije, preporučujemo da za jeftinije karte i letove posjetite neke od stranica kao što su: Omio, E-dreams, Kiwi i Skyscanner.
Također, studenti mogu ostvariti popuste na prijevoznike poput Arrive, Getbybus i Flixbus putem stranice Kolegio.hr.
 
FOTO: PEXELS