LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival klasične glazbe

Dvadesetogodišnja umjetnička direktorica predstavila Olive Classic, brend koji uspoređuju sa Zrćem

Koliko god je Zrće poznato i predstavlja brend, Lunjski maslinici imaju gotovo istu snagu i privlačnost, objasnio je gradonačelnik Novalje dok je s vrlo mladim ljudima predstavljao novo izdanje inovativnog projekta klasične glazbe koji mu stoje na čelu.

Koliko god je Zrće poznato i predstavlja brend, Lunjski maslinici imaju gotovo istu snagu i privlačnost, objasnio je gradonačelnik Novalje dok je s vrlo mladim ljudima predstavljao novo izdanje inovativnog projekta klasične glazbe koji mu stoje na čelu.

Na Gornjem gradu, u atriju zgrade Zagrebačkih solista održana je konferencija za medije povodom predstavljanja Olive Classic Festivala. Riječ je o festivalu klasične glazbe koji će se održati od 11. do 13. kolovoza u tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina, području od posebnog značaja i ponosa Luna, Grada Novalje i otoka Paga.

– Lunjske maslinike i njihovu jedinstvenu ljepotu prepoznali su mnogi, broje oko 35 000 posjetitelja godišnje i za naš otok Pag imaju veliki značaj. Kulturna događanja i koncerti klasične glazbe održani u Lunjskim maslinicima i do sada su bili dobro posjećeni. Olive Classic Festival te suradnja s Draženom Domjanićem i njegovim timom među kojima su mahom mladi, uspješni kreativci i glazbenici što je posebno treba pohvaliti daju ovim drevnim maslinicima novu priliku i sadržaj namijenjen ljubiteljima vrhunske klasične glazbe. Koliko god je Zrće poznato i predstavlja brend, Lunjski maslinici imaju gotovo istu snagu i privlačnost, naravno na posve drugi, izbalansiran način. – izjavio je u uvodnoj riječi gradonačelnik Novalje Ante Dabo.  

Ovaj inovativni projekt klasične glazbe predstavili su umjetnička direktorica Festivala Sara Domjanić, naš istaknuti gitarist Petrit Çeku, voditeljica ureda festivala Laura Pavlin i direktor Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu Dražen Domjanić. Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, u atriju su pred prisutnim novinarima nastupali Sara Domjanić na violini i Petrit Çeku na gitari, a prisutni su mogli uživati i u otočkim delicijama i autohtonom lunjskom doručku uz neizostavno lunjsko maslinovo ulje.

Prema riječima organizatora, jedan je od glavnih ciljeva Festivala mladim ljudima pružiti priliku da se uz mentorstvo iskusnih kolega dokažu u njegovoj organizaciji, umjetničkom osmišljavanju i vrhunskoj izvedbi glazbenih djela. Festivalski ured vodi mlada 22-godišnja Laura Pavlin, koja je nakon jednogodišnje prakse na Međunarodnoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn diplomirala na Veleučilištu VERN u Zagrebu, a čiji je završni rad sadržavao problematiku obogaćivanja paške kulturne ponude.

Umjetnička direktorica festivala mlada je hrvatska violinistica, 20-godišnja Sara Domjanić, predstavnica Hrvatske na natjecanju European Young Musicians 2014. godine u Kölnu, koja je do sada nastupala s najvećim svjetskim orkestrima. Kao umjetnička direktorica, na ovogodišnji Olive Classic pozvala je više renomiranih umjetnika, a kao rezidentne umjetnike poznatog hrvatskog gitarista Petrita Çekua i mladu čelisticu Marie Spaemann. Ideja je da rezidentni umjetnici sviraju tijekom svih dana trajanja Festivala, u komornom i solističkom smislu, stvarajući zajedništvo i ujedno ga šireći izvan pozornice, na sve posjetitelje.

Sudionici Festivala bit će i Tetiana Lutsyk, mlada ukrajinska violinistica koja je svoje obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Isidora Timotijević, mlada violinistica koja svoje obrazovanje stječe u Salzburgu, Duo Aliada iz Austrije, Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu. A svi oni već imaju bogatu internacionalnu karijeru.    

Također, svake je godine zadnji dan posvećen određenom europskom gradu, a ovog je puta riječ o Zagrebu. Tim su povodom pozvani Zagrebački solisti, a izvodit će djela Piazzolle, Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića.

U završnoj riječi Dražen Domjanić, idejni začetnik i pokretač Olive Cassic Festivala, inače direktor Međunarodne glazbene akademije u Kneževini Lihtenštajn, istaknuo je ponos na ovaj projekt i suradnju s Gradom Novaljom, Turističkom zajednicom Grada Novalje i Udrugom lunjski vrtovi maslina:

– Osim što smo organizatori, mi smo ujedno i sponzori, a kroz ovaj projekt planiramo povezati visoku umjetnost, gastronomiju i turizam te privući značajne sudionike projekta i eminentne mlade glazbenike iz cijelog svijeta, na dobrobit lokalne zajednice i za publiku koja će to znati prepoznati.  Već od iduće godine Festival će trajati sedam dana.

Partner je festivala Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn koja stipendira mlade glazbenike svijeta, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Među stipendistima ove Akademije bio je i Luka Šulić iz poznatog dua 2 Cellos.

FOTO: IVAN ŠPEHAR