LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gdje, kamo i zašto?

Dubrovnik ovog ljeta postaje centar kulturnih događanja

Živiš ili ljetuješ u Dubrovniku? Ne želiš baš cijeli odmor provesti ležeći stapajući se s obližnjim stijenama? Donosimo ti popis događanja u Gradu!

Živiš ili ljetuješ u Dubrovniku? Ne želiš baš cijeli odmor provesti ležeći stapajući se s obližnjim stijenama? Donosimo ti popis događanja u Gradu!

Dubrovnik tijekom ljeta postane centar hrvatske kulture, barem se tako priča. Ovog puta donosimo što to Dubrovnik nudi, a da ostatak Hrvatske nema. Ispisana su glavna događanja od klasičnih koncerata, filmskih festivala, plesnih izvedbi, sve do techno plesnjaka. Također, naša je preporuka da se raspitate kod lokalaca za tzv. pučke fešte u kojima svaki dubrovački kvart ima svoju noć. Na svakoj, osim dobre hrane i odličnog društva, zna biti izvrsnih koncerata.

10. lipnja će se u prostorima Kneževog dvora u 21 sat izvesti koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim će ravnati dirigentica Marija Ramljak, dok će kao solist nastupiti ruski violinist Maxim Fedotov. Na programu su djela L. van Beethovena: Koncert za violinu i orkestar u D duru, op. 61 i Simfonija br. 7 u A duru, op. 92.

Također, 14. lipnja će se u Kneževom dvoru u 21 sat održati koncert gudačkog komornog orkestra DSO-a, dok će kao solisti nastupiti violinist Maxim Fedotov i pijanistica Galina Petrova iz Rusije. Na programu su djela J. S. Bacha: Koncert za violinu i orkestar u a-molu i Koncert za klavir i orkestar u d-molu te dva djela P. I. Čajkovskog: Četiri komada za violinu i klavir te Romeo i Julija, transkripcija za violinu i klavir.

U Kneževom dvoru 17. lipnja u 21 sat predviđen je koncert baletne glazbe. Koncert je organiziran u suradnji s hrvatsko-ruskim društvom Umjetnost bez granica i baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Uz pratnju nekoliko instrumenata, nastupit će mlade balerine i predstaviti čaroliju baleta.

Od 16. do 19. lipnja održat će se i Le Petit Festival du Theatre. Festival već deset godina Dubrovniku predstavlja različite programe iz kazališne, glazbene i likovne umjetnosti. Glavna tema programa bit će Ljubav za nove generacije, a planiraju se edukativne i interaktivne umjetničke radionice, jedna izložba te nekoliko plesnih i glazbenih izvedbi uz otvorenu mogućnost intervencija na dnevnoj bazi.

Od 1. do 5. srpnja uživajte u međunarodnom Festivalu opernih arija Tino Pattiera u sklopu kojeg će se održati četiri koncerta. Festival je posvećen svjetski poznatom opernom pjevaču tenoru koji je zaslužio titutlu Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu.

Filmski program Okusi drugačije kino u Slavici odvijat će se od 6. srpnja do 26. listopada. Za vrijeme istog, dubrovačkoj publici i gostima nudi se drugačija kinematografija koja često ne dopire do šireg gledateljstva. Projekt organizira udruga Kinookus.

10. srpnja predviđen je za poznatu noć otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Tradicionalno se svo stanovništvo tada okuplja u gradu pa je noć sama po sebi poseban event. Ako se ni ne uspijete probiti do crkve sv. Vlaha, ispred koje se uvijek odvija ceremonija otvaranja, potrudite se barem naći poziciju s otvorenim pogledom na nebo kako biste vidjeli vatromet (naša preporuka je Porporela).

Od 21. do 23. srpnja u Culture Club Revlin organizira se DJ Mag festival koji će ugostiti imena poput: Ferreck Dawn, DJ's from Mars, Kryder, dBa, Audiometric, Dancelectric Philipe, DJ Speed i Phiberopatic.

Od 10. srpnja do 25. kolovoza održat će se najveća kulturna i tradicionalna manifestacija u Hrvatskoj – Dubrovačke ljetne igre. Tijekom trajanja Igara u jedinstvenom ambijentu Grada održat će se veliki broj dramskih, opernih i plesnih predstava, koncerata, promocija, izložbi, pjesničkih nastupa i drugih programa.

Svakog utorka i petka do sredine listopada možete vidjeti folklorni ansambl Linđo u kojem preko stotinu izvođača u originalnim narodnim nošnjama izvodi tradicionalne plesove i pjesme iz različitih dijelova Hrvatske. Redovni nastupi su u 21:30 u Lazaretima. Tijekom trajanja Dubrovačkih ljetnih igara postaju sastavni dio njihovog programa pa ne nastupaju na regularne dane.

Udruga mladih Orlando organizira kulturni program u Ljetnom kinu Slavica od lipnja pa sve do kolovoza. Program obuhvaća 8 do 10 glazbenio-kulturnih večeri tijekom navedenog perioda, umrežavanje s drugim udrugama mladih iz Dubrovnika, radionice za mlade i promociju autorskih filmskih uradaka. Udruga je ove godine proslavila 17 rođendan.

Već tradicionalno od 21. lipnja do 7. srpnja održat će se Midsummer Scene na kojem će biti prikazano 16 izvedbi. Ovaj festival prikazuje kazališne predstave na engleskom jeziku, a premijerno se izvode na scenskom prostoru tvrđave Lovrijenac. Budući da je ovo godina u kojoj se obilježava 400. godišnjica smrti Williama Shakespearea, na Festivalu će se uprizoriti njegovo najpoznatije djelo Hamlet.

Od 11. do 13. kolovoza održat će se Revelin Dubrovnik Festival. Prvu večer obilježit će Fedde Le Grand, dok će se drugu večer na stage popeti britanski DJ Alex Adair.

U periodu od 15. do 20. kolovoza održat će se četvrti međunarodni festival stepa Dubrovnik Tap Festival. Tijekom šestodnevnog festivala, osim izvedbi, održat će se i radionice koje će voditi renomirani step pedagozi iz SAD-a.

Park Orsula na kojem su se tijekom ljeta održavali izvrsni koncerti raznovrsnih žanrova, ove godine zbog komplikacija ne radi. Međutim, mnogi se nadaju da će se ipak nešto događati. Mi držimo palčeve!