LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagradni natječaj

Donosimo top 6 zagrebačkih mjesta za knjigoljupce i poklanjamo knjigu koju ćete na njima rado čitati

Izabrali smo najljepše lokacije koje svaki zagrebački knjigoljubac treba posjetiti, a u suradnji s knjižarom Vuković & Runjić najsretnijem čitatelju poklonit ćemo odličan roman najpoznatijega japanskoga pisca.

Izabrali smo najljepše lokacije koje svaki zagrebački knjigoljubac treba posjetiti, a u suradnji s knjižarom Vuković & Runjić najsretnijem čitatelju poklonit ćemo odličan roman najpoznatijega japanskoga pisca.

Zagreb je grad bogate povijesti, kulture i tradicije. U njemu su rođeni, živjeli i stvarali svoja djela najveći velikani hrvatske književnosti, poput Marije Jurić Zagorke, Miroslava Krleže, Tituša Brezovačkog, Augusta Cesarca i Augusta Šenoe, a mnogi drugi, poput Vesne Parun, Tina Ujevića, Antuna Branka Šimića i Ranka Marinkovića, u njemu su proveli svoje studentske dane i velik dio života pišući svoja najznačajnija djela. Za sve koji vole književnost pripremili smo popis lokacija u Zagrebu koje bi svaki knjigoljubac trebao posjetiti, a u suradnji s knjižarom Vuković & Runjić najsretnijem čitatelju poklonit ćemo jednu knjigu

Knjižnica Marije Jurić Zagorke

Svaki knjigoljubac upoznat je s Knjižnicama grada Zagreba koje svoju podružnicu imaju u gotovo svakom zagrebačkom kvartu. Ipak, jedna od najljepših nalazi se u samom centru Zagreba, na adresi Krvavi most 2. Osim što u njoj možete posuditi raznovrsno štivo za čitanje, često možete pogledati i zanimljive izložbe. Svojim starinskim i ugodnim uređenjem podsjetit će vas na prostor u kojem je i sama Marija Jurić Zagorka mogla pisati, a ako se ikada nađete tamo, preporučujemo vam da se zavalite u jedan od udobnih naslonjača s pogledom na Tkalču i uživate uz dobru knjigu. 

Kamenita vrata

Kamenitim vratima često prolazimo kada se penjemo na Gornji grad, ali rijetko kad razmišljamo o tome koliko dugo ona tamo stoje. Sagrađena su u davnom 13. stoljeću, a danas su jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba. No, osim povijesnog, Kamenita vrata imaju i književni značaj. U romanu Zlatarevo zlato objavljenom 1871. godine ovjekovječio ih je August Šenoa. Kada sljedeći put budete njima prolazili, sjetite se Dore Krupićeve koja je sa svojim ocem živjela upravo u Kamenitoj ulici. 

Park Stara Trešnjevka 

Park Stara Trešnjevka jedan je od rijetkih parkova ovog popularnog zagrebačkog kvarta. Trešnjevka je i popularan studentski kvart jer se u blizini nalaze mnogi fakulteti, Studentski centar i studentski domovi. Kad vam zatreba odmor od učenja ili se samo želite opustiti na svježem zraku, a nemate vremena otići do Maksimira ili na Sljeme, park Stara Trešnjevka dočekat će vas svojim zelenilom i brojnim klupicama. Ne zaboravite samo ponijeti dobru knjigu. 



Spomenik Miroslavu Krleži

Na Dubravkinom putu, jednoj od najljepših zagrebačkih šetnica, smjestila se skulptura Miroslava Krleže. Ovo umjetničko djelo, visoko 235 centimetara, nalazi se podno kuće u kojoj je Krleža živio zadnjih 30 godina svojeg života, a izradila ga je Marija Ujević Galetović. Osim što bismo svakom knjigoljupcu preporučili da ode posjetiti spomenik, prema mnogima, najvećeg hrvatskog književnika 20. stoljeća, svakome tko voli Zagreb preporučili bismo Krležino Djetinjstvo u Agramu u kojem opisuje vlastito djetinjstvo u Zagrebu. 

Hrvatsko društvo pisaca

Na Gornjem se gradu, na adresi Basaričekova 24, smjestio prostor Hrvatskog društva pisaca. Osim što Hrvatsko društvo pisaca i inače sudjeluje u mnogim književnim i kulturnim događanjima, u njihovu se sjedištu često održavaju razne tribine, predstavljanja knjiga i časopisa, rasprodaje knjiga, književne večeri i skupovi te razne druge poslastice za svakog knjigoljupca. 

Knjižara Vuković & Runjić 

Nakon što ste obišli sva mjesta za knjigoljupce, zaslužili ste počastiti se dobrom knjigom. Za to vam preporučujemo knjižaru Vuković & Runjić koja se smjestila u samom centru Zagreba u Ulici Nikole Tesle 16. Ova mala knjižara obiluje ugodnom i prijateljskom atmosferom, a koju god njihovu knjigu uzmete u ruke, garantiramo da nećete pogriješiti s izborom.

Kako bismo vam to dokazali, pripremili smo vam uspješan roman Norveška šuma japanskoga pisca Harukija Murakamija u izdanju Vuković & Runjić kojom ćemo nagraditi jednog od naših čitatelja. Prodana u preko 8 milijuna primjeraka, ova knjiga osvojila je čitatelje diljem svijeta, a kako biste to provjerili, trebate u objavi ovog članka na Facebook stranici projekta Čitaj, pitaj do srijede, 18. 11. u 12 sati, u komentaru napisati koje vam je najdraže mjesto u Zagrebu


A osim navedenih top lokacija za knjigoljupce u Zagrebu, 25. studenog u 17:30 to će postati i Stablo znanja – powered by A1 (Studentski centar Zagreb, prvi kat desno) jer se tamo održava projekt Čitaj, pitaj! Na događaju ćete moći poslušati panel-raspravu Što znači biti (uspješan) mladi autor u 21. stoljeću i upoznati naše paneliste – Luku Tripala, Vigora Vukotića i Saru Malić, sudjelovati u kvizu o književnosti na filmu i osvojiti vrijedne nagrade koje je organizator, Centar za razvoj mladih, pripremio u suradnji s izdavačkim kućama Vuković & Runjić i Znanje te razmijeniti svoje knjige s ostalim sudionicima u razmjeni knjiga Šalji dalje. Sudjelovanje na projektu besplatno je, ali potrebno se prijaviti na poveznici jer broj je mjesta ograničen. 

Za sve ostale informacije o projektu prati našu web-stranicu, naš Instagram profil te naše medijske partnere Z1 Televiziju i portal Studentski.hr. 
FOTO: KRISTIJAN ARSOV / UNSPLASH