LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Srijeda na ZagrebDoxu

Domaći autori premijerno prikazuju nove filmove, a publiku očekuje i razgovor s danskim filmašem Jonom Bangom Carlsenom

Treći dan ZagrebDoxa donosi nagrađivane dokumentarce i premijere koje možete pogledati u Kaptol centar kinu.

Treći dan ZagrebDoxa donosi nagrađivane dokumentarce i premijere koje možete pogledati u Kaptol centar kinu.

Treći festivalski dan na ZagrebDoxu počinje besplatnim projekcijama u 15 sati u dvoranama 2, 4 i 5 te reprizama u dvoranama 1 i 3 s početkom u 16 sati, a program se nastavlja sve do kasnih večernjih sati. Zanimljiv kaleidoskop svakodnevice diljem svijeta u vrijeme lockdowna s redateljskim potpisima Jafara Panahija, Anthonyja Chena, Malika Vitthala, Laure Poitras, Dominge Sotomayor, Davida Loweryja i Apichatponga Weerasethakula – omnibus Godina vječne oluje – na programu je u 17 sati u dvorani 2. U isto vrijeme u dvorani 5 publika će gledati kratki film s oskarovskom nominacijom, Kad smo bili nasilnici Jaya Rosenblatta, te film 1970. Tomasza Wolskog koji, koristeći arhivske snimke, pripovijeda o političkoj represiji i nasilju.

 

Intimistički dokumentarac o sukobu tradicionalnih običaja i suvremenih aspiracija Grozna djeca redatelja Ahmeta Necdeta Çupura, nagrađen posebnim priznanjem na festivalu Visions du Réel, na programu je u 18 sati u dvorani 1, a tada će u dvorani 3 početi i projekcija filma Banalnost tuge u režiji jednog od najoriginalnijih danskih filmaša današnjice Jona Banga Carlsena, svojevrsno filmsko ljubavno pismo redatelja upućeno voljenoj ženi. Ovo dirljivo ostvarenje publici će predstaviti sam autor u razgovoru nakon projekcije.

 

Blok kratkih filmova koji počinje u 19 sati u dvorani 2, uz Isti san Vlada Petrija, donosi premijere novih naslova dvojice domaćih autora: Ante Zlatko Stolica predstavit će svoj esejistički dokumentarac s elementima horora Babajanja, a Davor Sanvincenti audiovizualni esej Mjesta koja ćemo disati o konstruiranim i anonimnim pejzažima. Na projekcijama u 20 sati u dvorani 1 publika će gledati Rovove, dojmljiv dokumentarac francuskog ratnog reportera Loupa Bureaua snimljen na ratnoj fronti ukrajinske pokrajine Donbas, a u dvorani 3 analitički dokumentarac Dugi razlaz Katyje Soldak koji tematizira sadašnjost i recentnu prošlost Ukrajine.

 

Manjinsku hrvatsku koprodukciju, film Četiri godišnja doba u danu, na projekciji koja počinje u dvorani 2 u 21 sat, predstavit će belgijska redateljica Annabel Verbeke, kojoj je ovo ostvarenje donijelo nagradu za najbolju nadolazeću autoricu na Hot Docsu. U isto vrijeme u dvorani 4 na programu je dokumentarac Sonite Gale o politikama odnosa Velike Britanije prema migrantima, film Negostoljubivi. Filmski dio sutrašnjeg programa zaključit će se projekcijama novog ostvarenja poznatog kineskog redatelja Zhaoa LiangaOprosti, te iskrenim i intimnim filmskih (auto)portretom Nine Hobert, Julija i ja.

 

Srijeda donosi i prvo u nizu događanja otvorenih za javnost: u dvorani 4 s početkom u 17 i 30 direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, ujedno osnivač i ravnatelj Factuma, govorit će o toj produkcijskoj kući koja je u četvrt stoljeća postojanja realizirala preko osamdeset nagrađivanih dokumentaraca.

Cjelovit raspored za srijedu potražite ovdje. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala.

FOTO: ZAGREBDOX / PRESS