LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
125 predstava na 78 lokacija

Bit(n)i ili nebit(n)i – 7. Europska noć kazališta

Sedmo izdanje Europske noći kazališta održat će se u 42 hrvatska grada i na 78 lokacija, a u 85 institucija predstavit će se 125 predstava i 80-ak popratnih programa.

Sedmo izdanje Europske noći kazališta održat će se u 42 hrvatska grada i na 78 lokacija, a u 85 institucija predstavit će se 125 predstava i 80-ak popratnih programa.

21. studenoga 2015. održat će se kulturna manifestacija Europska noć kazališta u kojoj ove godine sudjeluju 42 hrvatska grada. Ovaj događaj posvećen je približavanju kazališne kulture što većem broju ljudi, a ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava Željko Šturlić na konferenciji je za medije istaknuo kako će se ove godine u sklopu Noći kazališta predstaviti recentna ostvarenja i aktualni repertoari 85 institucija koje će prikazati 125 predstava uz 80-ak popratnih programa. No te brojke nisu konačne jer se program neprekidno nadopunjava. 

– To znači da je dobro popraćen i da, uza sve probleme s kojima se kazališna branša suočava, ipak odolijevamo udarcima. Bit će to jedan pravi kazališni praznik – prava fešta od kazališta. – rekao je Šturlić (prenosi HINA).

Ovogodišnjim sloganom – Bit(n)i ili nebit(n)i – želi se skrenuti pozornost nadležnih institucija na bitnost kazališta te pružanje veće podrške ovoj i sličnim inicijativama. Te se teme dotaknula i Nada Kruljac, voditeljica ureda Noći kazališta, koja je posebno pohvalila reakciju brojnih malih amaterskih kazališta diljem Hrvatske. Naime, izuzetno brzo i spretno reagiraju na inicijativu, što je i bio jedan od ciljeva kako bi im se omogućila veća vidljivost na nacionalnoj razini.

– Posebno nas veseli to što smo postigli svoj cilj i to što su, zahvaljujući ovoj inicijativi, kazališta općenito promijenila pristup publici – sve više otvaraju vrata te dopuštaju publici da vidi što se događa i iza kulisa. – dodala je Kruljac.

Na sedmom će izdanju Noći muzeja prvi put sudjelovati i Zagorje, odnosno Festivalska dvorana u Krapini, gdje će se odigrati pretpremijera predstave „Loptice“. Kao i dosad, u manifestaciji će sudjelovati samo jedan hrvatski otok – Šolta. Prikazat će se tri predstave u produkcijama amaterskih kazališta Sulet i Moreta.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te Turističke zajednice Grada Zagreba. Program Noći kazališta po gradovima možete pogledati ovdje.

FOTO: NOĆ KAZALIŠTA