LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival od studenata za studente

Bili smo na Student Cutsu koji je oduševio posjetitelje fantastičnim studentskim radovima

Festival koji slavi studentsku kreativnost te ujedno pruža vrijedno iskustvo svima koji sudjeluju u njegovoj organizaciji.

Festival koji slavi studentsku kreativnost te ujedno pruža vrijedno iskustvo svima koji sudjeluju u njegovoj organizaciji.

Prijateljska atmosfera, fotograf Marko na crvenom tepihu i piće dobrodošlice, dočekali su posjetitelje festivala studentske kreativnosti Student Cuts, koji se ovog petka održao u kinu Tuškanac. Posjetitelji su imali priliku glasati za najbolju fotografiju s izložbe studentskih radova, ali i za jedan od čak 50 studentskih filmova. 

Festival je službeno otvorila dekanica Jana Žiljak Gršić, koja se zahvalila studentima, ali i njihovim mentorima koji su sudjelovali u organizaciji festivala. Iskoristila je ovu priliku da kratko ispriča posjetiteljima odakle je sve počelo.


Vidjela sam jedan sličan festival u Mariboru koji me oduševio, pa sam rekla Ivanu Rajkoviću da bi i mi mogli organizirati nešto što će slaviti najbolje radove studenata našeg fakulteta (TVZ), ispričala je dekanica.


Studentima su se također obratili mentori Dinka Radonić i Ivan Rajković, koji su im se zahvalili za sav njihov rad i trud. Razgovarali smo s mentoricom Radonić koja nam je ispričala koliko se studenti trude oko ovog projekta, ali i da na svakom koraku imaju vrijednu podršku uprave.

Mi smo jako zadovoljni i ponosni prije svega na studente koji intenzivno rade na svojim projektima. Radovi su u okviru nastavnih aktivnosti, ali studenti sada već unaprijed znaju da se održava Student cuts i onda se dodatno potrude, festival je postao jedno veliko motivacijsko sredstvo, kazala je.

Ovogodišnji Student cuts sastojao se od izložbe fotografija i projekcije 50 filmova podijeljene u pet blokova. Stručni žiri su činili alumniji TVZ-a, Tea Kovač, Ivan Molnar i Fran Vranić koji su pažljivo gledali svaki film jer se osim nagrade publike, dijele nagrade za prva tri mjesta. Ivan Molnar nam je ispričao kakav je osjećaj biti dio tog događaja, pogotovo jer zbog pandemije njegova generacija nije imala priliku organizirati festival.

Odličan je osjećaj biti dio ovog događaja, gledati kako to i dalje živi, a i ova generacija je puno bolja nego što smo mi bili. Nadam se da će tako i ostati, da su i svake godine studenti sve bolji i bolji, objasnio je Ivan te se našalio da je jedina stvar koju bi on promijenio, dodavanje kokica za publiku.


Upravo su studenti oni koji unose život u svoje radove, ali i ovaj događaj izradom cijelog grafičkog dizajna, vizualnog identiteta, nagrada pomoću 3D printera i mnoštva drugih stvari koje počivaju na njihovim leđima. Kako uz fakultetske i druge obaveze pronaći vremena za organizaciju festivala, objasnila je studentica treće godine Rea Franković.

Najvažnija je organizacija vremena, ali pomoglo je i to što sam ove godine imala manje kolegija pa sam se mogla posvetiti projektima. Uložila sam puno vremena u projekt, ali na ovakvim projektima sam naučila sve što znam raditi, stvarno vrijedi uključiti se jer možemo puno naučiti od mentora, ali i prenijeti znanje na mlađe godine, ispričala je.

Student cuts pokazao se kao uistinu hvalevrijedan festival čije ponovno održavanje s nestrpljenjem iščekujemo.
FOTO: MARKO JURIĆ