LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
GLAZ-B-OS

Akademija za umjetnost i kulturu otvorila prijave za sudjelovanje na glazbenom božićnom natjecanju

Do 10. prosinca zaprimaju se prijave za sudjelovanje na natjecanju u izvođenju božićnih pjesama koje će se, zbog epidemiološke situacije, prvi put održati virtualno.

Do 10. prosinca zaprimaju se prijave za sudjelovanje na natjecanju u izvođenju božićnih pjesama koje će se, zbog epidemiološke situacije, prvi put održati virtualno.

Akademija za umjetnost i kulturu i njezin Odsjek za glazbenu umjetnost u Osijeku ni ove godine ne odustaju od organizacije glazbenog festivala poznatog kao GLAZ-B-OS. 13 je godina zaredom organiziran i proveden uživo, no ove godine okolnosti su ipak malo drugačije pa će se održati virtualno. 

Ove godine organizacijski odbor Festivala raspisuje otvoreni poziv za natjecanje u izvođenju božićnih pjesama u kojem mogu sudjelovati svi – od sadašnjih i bivših studenata Akademije do svih drugih zainteresiranih amaterskih i profesionalnih glazbenika, glazbenih ansambala, solista i drugih. Prijave se podnose elektronski do 10. prosinca 2020. godine na e-adresu glazbos2020@gmail.com.

Svaka prijava obvezno mora sadržavati sljedeće:

  • videosnimku
  • fotografiju izvođača
  • biografiju/predstavljanje izvođača (do 250 riječi)
  • partituru natjecateljske skladbe za 1, 2. i 3. kategoriju
  • potpisanu izjavu prijavljenih kojom će potvrditi kako su svi sudionici koji se prijavljuju upoznati i pristaju sudjelovati na Festivalu, kao i da su suglasni s objavom i javnim predstavljanjem njihove snimke i fotografije na društvenim mrežama te u medijima uopće.

Tri su postojeće natjecateljske kategorije: zbor (mješoviti, ženski ili muški zbor, dječji te zbor mladih do 18 godina), komorni ansambl do 16 članova (a capella ansambl, vokalno-instrumentalni i instrumentalni ansambl) te solist (pjevač ili instrumentalist). Postoji i revijalna kategorija za sve koji žele sudjelovati i ne žele se natjecati, a koji će konkurirati samo za nagradu publike.

Repertoar je slobodan izbor sudionika, a jedini je uvjet da je skladba božićne tematike. Snimke izvedbi ne smiju trajati kraće od dvije minute niti više od pet minuta, a prihvatljive su one koje su nastale u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 10. prosinca 2020. godine. Iz organizacijskog odbora naglašavaju:

– Izvođači se moraju jasno vidjeti i čuti, a snimka mora biti snimljena uživo, a-capella ili uz pratnju uživo. Također je zabranjeno korištenje matrica u natjecateljskim kategorijama. Snimka mora biti poslana u .mp4 formatu, prenesena na Google disk te podijeljena s organizatorima GLAZ-B-OS-a.

Odbor je osigurao i nagrade najboljim izvođačima koje će podijeliti za svaku natjecateljsku kategoriju, a tu su i pohvale za sudjelovanje u 4. kategoriji. Posebnu nagradu najboljem dirigentu ili voditelju ansambla dodjeljuje predsjednica stručnog ocjenjivačkog žirija i osnivačica festivala izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković. Šest je elemenata kvalitete koji će se vrjednovati, pa se potrudite kako biste ostavili dobar dojam na žiri i publiku koja će također imati važnu ulogu – dodijelit će se nagrada publike ansamblu koji skupi najviše lajkova na Facebooku, platformi koja će prenositi svaku prijavljenu skladbu 17. i 18. prosinca 2020. godine. Svi detalji oko prijave dostupni su na Facebook stranici Festivala.

Podsjetimo, festival GLAZ-B-OS pokrenut je 2006. godine, a održava se svakoga prosinca uz prenošenje skladbi božićne tematike. Akademija za umjetnost i kulturu kao cilj ovakvih projekata navodi obogaćivanje kulturnoga života grada, kao i okolnih područja, afirmiranje mladih glazbenika te približavanje glazbene scene širokom krugu publike.

FOTO: PIXABAY