LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečana izvedba u Gavelli

50. prilika za gledanje „Kako je počeo rat na mom otoku”

Ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam, vjerujemo, što reći i danas na pozornici.

Ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam, vjerujemo, što reći i danas na pozornici.

U kazalištu Gavella slijedi svečana 50. izvedba predstave Kako je počeo rat na mom otoku Ive i Vinka Brešana. Održat će se ovog petka, 31. siječnja.

Kako je počeo rat na mom otoku, film Vinka Brešana nastao 1996, uspio je progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način prikupivši nevjerojatnih 342 tisuće gledatelja. A sada je Otok oživio i u kazalištu, u koprodukciji dvaju teatara – Gavelle i HNK u Šibeniku kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština te u režiji Dražena Ferenčine. Rečenice koje su se usjekle u kolektivnu memoriju i postale prepoznatljive i izvan konteksta filma, poput Aleksa, vrati se doma, skuvala sam ti paštašutu!, izgovaraju se danas na kazališnim daskama i zvuče jednako duhovito. 

Ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam, vjerujemo, što reći i danas na pozornici. Glavni su antagonisti sukoba na otoku koji predstavlja čitavu Hrvatsku major JNA Aleksa, koji ne odustaje od koncepta jedinstvene države Jugoslavije, i bivši limar, mještanin Roko Papak, koji kao predsjednik novoosnovanog Kriznog štaba traži predaju kasarne. Apsurdnost njihovih neprijateljskih pozicija pojačava činjenica da su oni dugogodišnji susjedi, čak možda i negdašnji prijatelji. Kako bi natjerali majora da popusti i mirno preda kasarnu, a ne da digne čitavo mjesto u zrak eksplozijom skladišta municije, kako rastrgan između osobne vezanosti i ideoloških uvjerenja sumanuto prijeti, mještani su pred kasarnom podigli improviziranu pozornicu na kojoj se danonoćno izvodi kulturno-umjetnički program kojem je cilj demoralizirati vojnike u kasarni, ali i ganuti Aleksu. Situacija se dodatno komplicira kada na Otok stiže Blaž Gajski iz Zagreba s namjerom da svoga sina pod svaku cijenu izvuče iz te kasarne.

Nakon zagrebačke premijere, održane 3. listopada 2018, kritika je između ostalog napisala: Šibenski HNK i zagrebačka Gavella producirali su hit-predstavu, za kojom će potražnja još dugo nadmašivati ponudu. Praizvedba u šibenskom HNK-u razgalila je publiku, inače dosta osjetljivu i strogu. (…) Dramaturginja Željka Udovičić napisala je dramu po motivima scenarija za film. Iz današnje perspektive vodi priču, pa ona na koncu zaokružuje, post festum ili post mortem, stari život Brešanovih likova. Predstava traje svega 75 minuta. Mislim da godinama nisam napisao kako bi neka predstava mogla biti dulja, a ova svakako bi.

Predstavu je, osim zagrebačke i šibenske, vidjela i publika u Karlovcu, Čakovcu, Opatiji, Osijeku, Puli, Slavonskom Brodu, Splitu, Varaždinu, Vinkovima, Virovitici, Zadru i Zagvozdu. Osvojila je nagradu publike kao najbolja predstava na 29. Marulićevim danima u Splitu, a Nenad Cvetko na 7. Bobijevim danima smijeha osvojio je nagradu za najboljeg glumca.

Scenografiju potpisuje Dragutin Broz, a kostimografiju Sara Lovrić Caparin. Autor je glazbe Mate Matišić, a svjetlo su oblikovali Zdravko Stolnik i Joško Bakula. U predstavi igraju: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Andrej Kopčok  i Zoran Gogić. Sudjeluju i: Dora Arar, Ivano Beganović, Dag Vajdić, klapa Adriaticum, Denis Borna Bumbak, Anđelo Babačić i Jere Svračak. 

FOTO: GAVELLA