LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Duhovito djelo o malograđanstvu

50. izvedba predstave "Građanin plemić" u zagrebačkom HNK

Višestruko nagrađivana predstava "Građanin plemić" jubilarni 50. put se izvodi u zagrebačkom HNK. Radi se o iznimno duhovitom djelu koje govori o malograđanstvu, novcu i društvenom položaju.

Višestruko nagrađivana predstava "Građanin plemić" jubilarni 50. put se izvodi u zagrebačkom HNK. Radi se o iznimno duhovitom djelu koje govori o malograđanstvu, novcu i društvenom položaju.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak 29. siječnja održat će se jubilarna 50. izvedba predstave Građanin plemić J. P. Molièrea. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, a riječ je o zajedničkom projektu Drame, Opere i Baleta HNK, uz sudjelovanje Hrvatskoga baroknog ansambla kojim će ravnati Pavao Mašić. Ova višestruko nagrađivana i jedna od najpopularnijih predstava zagrebačkoga HNK premijerno je odigrana 2009. godine, a bit će izvedena 28. i 29. siječnja u 19.30 sati.

Građanin plemić je djelo koje iznimno duhovito govori o malograđanima koji vjeruju kako se novcem može kupiti sve, od uglađenoga ponašanja do prijatelja i društvenoga položaja. U tome neuobičajenom kazališnom spoju riječi, nota i pokreta, izmjenjuju se dramski, plesni i operni prizori, prikazujući remek-djelo najvećega francuskog komediografa na suvremen i originalan način. Građanin plemić je, naime, komedija balet, forma koju je osmislio upravo Molière uz pomoć skladatelja Jeana Baptistea Lullyja.

Gospodin Jourdain je dobrostojeći trgovac, koji je spretnim poslovanjem zgrnuo poprilično velik imetak. Samim time, on smatra kako je došlo vrijeme za uspon u društvu, bez obzira na sve prepreke i cijenu. I kako to obično biva, oko bogataša se uvijek motaju razni likovi koji po većoj ili manjoj cijeni nude svoje usluge, između ostaloga jamčeći ulazak u visoke društvene slojeve, pa je i naš skorojević okružen laskavcima. Gospodin Jourdain ima velike ambicije, pa unajmi razne učitelje, od učitelja plesa i mačevanja do učitelja filozofije i glazbe, sa zadatkom da ga u kratkome roku pretvore u sofisticirana intelektualca. Kroz brojne duhovite situacije pratimo preobrazbu dobroćudnoga trgovca, koji inače živi mirnim obiteljskim životom sa ženom i kćeri, u opsjednuta silnika, koji gotovo na rubu pameti nastoji ostvariti svoje društvene ambicije s tragikomičnim završetkom.

Predstava je dobila brojne nagrade, među kojima se izdvajaju: Nagrada Tito Strozzi za režiju Krešimiru Dolenčiću, Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju Dinki Jeričević i za najbolju kostimografiju Ani Savić Gecan te nekoliko nagrada na Danima Satire 2010.: Zlatni smijeh za najbolju predstavu, Zlatni smijeh Krešimiru Dolenčiću za režiju, Zlatni smijeh Siniši Popoviću za ulogu Jourdaina, Zlatni smijeh Zrinki Cvitešić za ulogu Nicole i Zlatni smijeh Ani Savić Gecan za kostimografiju.

FOTO: WIKIPEDIA