LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski festival

22. MFF: Slavlje slobode i različitosti uz 70 filmova, koncerte, kviz, tečaj kuhanja bez otpadaka

S čak 70 filmova ove se godine na motovunskom brdu slavi sloboda i različitost. Nedostajati neće ni glazbe, ali ni dodatnog sadržaja u koji ubrajamo filmski kviz s Moranom Zibar, razgovore s gostima, radionicu o životu bez plastike te tečaj kuhanja bez otpadaka.

S čak 70 filmova ove se godine na motovunskom brdu slavi sloboda i različitost. Nedostajati neće ni glazbe, ali ni dodatnog sadržaja u koji ubrajamo filmski kviz s Moranom Zibar, razgovore s gostima, radionicu o životu bez plastike te tečaj kuhanja bez otpadaka.

Još je samo nekoliko dana do početka 22. Motovun Film Festivala. U pet dana, od 23. do 27. srpnja, na motovunskom brdu prikazat će se 70 filmova uz bogat popratni edukativni i glazbeni program, performanse i zabavne sadržaje. Kao i svih ovih godina, Motovun slavi slobodu i različitost uz dozu vedrine i humora.

Dobar primjer za to u ovogodišnjem posebno jakom programu film je Podržite djevojke ovogodišnjeg počasnog gosta Andrewa Bujalskog. Uz humornu priču koja naglavce okreće stereotipe o ženama u muškom svijetu, bit će izvan konkurencije prikazana još dva filma nekadašnjeg studenta nedavno preminulog Dušana Makavejeva kojem će MFF odati posebnu počast.

Priču o ženskom strahu od neuspjeha u surovom korporativnom svijetu donosi austrijski film Tlo pod nogama. Još je nekoliko filmova iz srednje Europe opterećene porastom ksenofobije i nacionalizma te tranzicijskim problemima. Među njima je sjajna slovačka drama Nek bude svjetlost, koja dolazi s odličnim kritikama s festivala u Karlovim Varima, te latvijski film Oleg, realistični prikaz života obespravljenih emigranata u zapadnoj Europi. Kroz priču o antisuperheroju film Skakač donosi kritiku korumpirane Rusije, dok iz Švicarske dolazi Nevinost, psihološka drama s elementima trilera na stalnoj granici između stvarnog i nadrealnog.

Između psihološke drame i trilera vješto balansira i Bijeli, bijeli dan, intrigantna priča s Islanda, a posebnu će pozornost izazvati bizarna crna komedija Jelenja koža, o jakni koja svog vlasnika nagovara na zločine. Festival će, pak, otvoriti Nikad više luzerica, pitka slovenska komedija o izgubljenoj generaciji na pragu tridesetih.

Domaće boje brani dokumentarac Tusta o preminulom frontmenu grupe KUD Idijota, u režiji dugogodišnjeg člana motovunskog tima Andreja Korovljeva. Za svjetsku premijeru ovog filma već se traži karta više, a velik je interes i za Dnevnik Diane Budisavljević, istinitu priču o humanitarki koja je spašavala djecu iz ustaških logora. Film nekadašnje motovunske suradnice Dane Budisavljević stiže s odličnim reakcijama s Pulskog filmskog festivala.

U ovom izdanju posebno je bogat program kratkih filmova koji će se prikazivati u više termina nego prošlih godina. Trideset će se filmova, osim u konkurenciji za pobjedničku titulu, boriti i za nominaciju za Europsku filmsku nagradu čiji je partner od ove godine i Motovun Film Festival.

Popratni program Poljska u fokusu predstavlja novi val mladih i darovitih autorica i autora koji obrađuju brojne intrigantne teme u toj zemlji s rastućim konzervativizmom. Među njima je i zapaženi film Nina, redateljice Olge Chajdas, koji tematizira lezbijsku ljubav. Programom Populizam za početnike MFF donosi britke dokumentarce o zemljama s rastućim populizmom poput Mađarske, Poljske, Italije i Grčke. Tu će aktualnu temu festival obraditi i kroz niz performansa i uličnih akcija u kojima će sudjelovati umjetnici poput Siniše Labrovića i Rumene Bužarovske.

Pored Andrewa Bujalskog, u goste na Brdo filmova stižu i Wojciech Smarzowski, redatelj provokativnog poljskog filma Kler, zatim islandski glumac Ingvar Sigurðsson, njegova makedonska kolegica Labina Mitevska, slovenska redateljica Urša Menart, srpski glumac i producent Uliks Fehmiu te niz filmskih autora iz Poljske. Poseban gost bit će snimateljski doajen Živko Zalar, ovogodišnji dobitnik nagrade 50 godina, u čiju će se čast prikazati Već viđeno.

U Motovunu je nezaobilazan bogat glazbeni program u sklopu kojeg ove godine nastupaju Vojko V, Svemirko, Pankrti, Saša 21, Vlado Kreslin, Mario Kovač i Jeboton Ansambl. Uz nekoliko glazbenih filmova posebna poslastica bit će zaboravljeni, pa nakon 40 godina pronađeni, film Ptica na žici: Leonard Cohen koji će se prikazati na novoj lokaciji u hotelu Roxanich. Publiku očekuje i filmski kviz s Moranom Zibar, razgovori s gostima te razni zabavni sadržaji.

Motovun Film Festival od ove je godine i festival bez jednokratne plastike. Uz promoviranje čaša za višekratnu uporabu, u kampu će se, u suradnji s Greenpeaceom održati radionica o životu bez plastike, dok će kuhar Goran Zgrablić voditi tečaj kuhanja bez otpadaka.

Ulaznice za filmski program već se mogu nabaviti u pretprodaji. Osim pojedinačnih ulaznica, u prodaji je preko sustava KupiUlaznicu.hr Večernji komplet ulaznica za večernje filmske projekcije po cijeni od 300 kuna. U ponudi su i autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

FOTO: MFF