LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klimatske promjene

Znanstvenici za klimu uputili apel vladajućima za sustavnu klimatsku akciju

Znanstvenici za klimu nadaju se svratiti pažnju medija, šire javnosti i donosioca odluka, na presudnu važnost hitnog stvaranja i učinkovite provedbe ambicioznijih klimatskih politika.

Znanstvenici za klimu nadaju se svratiti pažnju medija, šire javnosti i donosioca odluka, na presudnu važnost hitnog stvaranja i učinkovite provedbe ambicioznijih klimatskih politika.

Povodom izlaska 6. izvješća 1. radne skupine Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC-a) inicijativa Znanstvenici za klimu Hrvatska uputila je Vladi, Uredu predsjednika, Saborskom odboru za zaštitu okoliša te Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dopis s nizom konkretnih pitanja kategoriziranih prema ključnim porukama tog izvješća te od svih institucija zahtijeva odgovore u pisanom obliku.
 


 

– U skladu s našim temeljnim poimanjem društvene uloge znanstvenika te njihove odgovornosti u usmjeravanju i oblikovanju djelovanja temeljenog na najboljim raspoloživim znanstvenim spoznajama, osjećamo se dužnima upozoriti na krajnju ozbiljnost izvješća IPCC-a te još jednom zahtijevati sustavno i usklađeno djelovanje svih institucija zakonodavne i izvršne vlasti RH, svake u okvirima svojih nadležnosti. Smatramo to dužnošću svih nas, i to ne samo prema našoj zemlji, nego i čovječanstvu u cjelini, osobito prema nadolazećim generacijama. – poručuju Znanstvenici za klimu.

Tim dopisom nadaju se svratiti pažnju medija, šire javnosti i donosioca odluka, na presudnu važnost hitnog stvaranja i učinkovite provedbe ambicioznijih klimatskih politika, kako u kontekstu globalnih napora za ograničavanje porasta temperature, tako i u kontekstu osiguravanja održivosti, stabilnosti i napretka Republike Hrvatske u godinama koje su pred nama.

Dopis je potpisalo 560 znanstvenika iz Hrvatske, a njegov tekst prenosimo u cijelosti. 
 

Znanstvenici za klimu: Priopćenje za javnost (pitanja za donosioce odluka) povodom izlaska 6. izvješća 1. r... by Studentski.hr on Scribd

FOTO: UNSPLASH