LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poziv udruge PaRiter

Živa knjižnica: Traže se osobe koje su diksriminirane i koje su spremne ispričati svoju priču

– Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica, jedina razlika je što su knjige ljudi, koji, osim što informiraju i pričaju priču, mogu i odgovarati na pitanja čitatelja/ica te ih postavljati. – ističu iz udruge PaRiter.

– Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica, jedina razlika je što su knjige ljudi, koji, osim što informiraju i pričaju priču, mogu i odgovarati na pitanja čitatelja/ica te ih postavljati. – ističu iz udruge PaRiter.

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter poziva zainteresirane pripadnike i pripadnice manjinskih, stigmatiziranih i diskriminiranih skupina – etničkih, nacionalnih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihove roditelje, osobe s invaliditetom, beskućnike i beskućnice, strance, roditelje djece s poteškoćama u razvoju, osobe s mentalnim bolestima, bivše ovisnike i ovisnice te sve one koji su se u nekom trenutku osjećali diskriminirano i prepoznaju se u ulozi žive knjige da obogate njenu živu knjižnicu svojom životnom pričom.

– Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica, jedina razlika je što su knjige ljudi, koji, osim što informiraju i pričaju priču, mogu i odgovarati na pitanja čitatelja/ica te ih postavljati. Žive knjige kroz dijalog i upoznavanje s čitateljima potiču razbijanje stereotipa i predrasuda, međusobno uvažavanje, empatiju kao i bolje razumijevanje. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i posuđuju knjigu na ograničeno vrijeme te je nakon čitanja (razgovora koji traje 20–30 minuta) vraćaju na policu knjižnice. – pojašnjavaju iz udruge PaRiter.

Napominju da će volonteri i volonterke sudjelovati na jednodnevnom treningu u Rijeci (ili online). Potom će sudjelovati u javnoj i školskim živim knjižnicama koje će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, održati uživo ili online.

Prijave su otvorene do 3. lipnja 2021, a vrše se javljanjem na e-adresu 
udruga@pariter.hr ili na broj 095 3935 611. Valja istaknuti da se mogu pridružiti osobe iz svih dijelova Hrvatske.

– Do sada smo provele više od 20 živih knjižnica u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i srednjim školama i domovima na području Primorsko-goranske županije koje su oduševile čitatelje/ice i žive knjige. – dodaju organizatorice.

FOTO: PARITER