LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grad Zagreb

ZET obnovio vozni park, predstavljeni su novi niskopodni autobusi

Ukupno 65 novih, niskopodnih ZET autobusa uskoro će biti pušteno u redovno prometovanje.

Ukupno 65 novih, niskopodnih ZET autobusa uskoro će biti pušteno u redovno prometovanje.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je, u društvu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te direktora ZET-a Marka Bogdanovića, predstavio nova vozila koja će uskoro biti puštena u redovna prometovanja. Riječ je o 65 niskopodnih autobusa čija je nabava većinski financirana iz fondova Europske unije.

Ovih 65 autobusa zamijenit će stare, od kojih neki broje preko 20 godina u prometu. To je bitno za sigurnost u prometu te kako bi se izbjegli nepredviđeni kvarovi. Daljnja nabavka vozila bit će usmjerena na vozila na alternativni pogon, što je dodatna potvrda vizije ZET-a kao modernog i ekološki osviještenog prijevoznika, a Grada Zagreba kao ekološki osviještene metropole - rekao je Tomašević u javnom obraćanju.

Poznato je kako ZET redovno bilježi gubitke u poslovanja te veliki dio gradskog proračuna odlazi upravo na financiranje javnog prijevoza. Zato brojne građane zanima hoće li i kada doći do poskupljenja voznih karata. Trenutno cijena ZET karte iznosi 4 kune za polusatnu vožnju te je kao takva najjeftinija u državi.

Na pitanje o mogućem poskupljenju, Tomašević nije imao konkretan odgovor.

Ovisno kako će se kretati cijene svega, od goriva itd. Zasad nemamo nekih novih informacija. Grad Zagreb ima najjeftiniji javni prijevoz od svih gradova. O eventualnim izmjenama ćemo na vrijeme obavijestiti građane. Čak milijardu kuna ide iz gradskog proračuna za subvencioniranje javnog prijevoza, dakle veći iznos od svih prireza koji Grad skupi - objasnio je Tomašević, prenosi ZagrebInfo.

FOTO: UNSPLASH