LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mediteran

Zaštita morske obale i sudjelovanje mladih u fokusu 6. Tjedna mediteranske obale i makroregionalnih strategija

Uključivanje mladih u odlučivanje o klimatskim promjenama još uvijek je tema za koju tek treba pronaći pravo rješenje, navode organizatori.

Uključivanje mladih u odlučivanje o klimatskim promjenama još uvijek je tema za koju tek treba pronaći pravo rješenje, navode organizatori.

Slovenija i Sjeverna Makedonija u suradnji s Europskom komisijom domaćini su 6. Tjedna mediteranske obale i makroregionalnih strategija otvorenog jučer online iz Izole. Tjedan će okupiti političare, donositelje odluka, stručnjake, predstavnike civilnog društva i zainteresiranu javnost s lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne razine. Slovenija Tjedan organizira jer je prva koja je 2009. godine u mediteranskoj regiji ratificirala Protokol o integriranom upravljanju obalnim područjem (ICZM).

Protokol ICZM jedinstven je pravni instrument koji državama Sredozemlja omogućuje bolje upravljanje i zaštitu svojih obalnih područja u skladu s održivim razvojem, a ratificirala ga je i Republika Hrvatska. Program koji su pripremili organizatori želi podići svijest o moru i njegovom zaleđu, prirodnom i gospodarskom potencijalu te ukazati na rizike s kojima se more i njegovo zaleđe suočavaju kao posljedica prirodnih pojava i ljudskih aktivnosti.

– Drago nam je da nam se u organizaciji Tjedna pridružila Sjeverna Makedonija, koja je tek nedavno postala članica Jadransko-jonske strategije. To pokazuje bit makroregionalne suradnje, jer događaj, koji je do nedavno bio samo slovenski, sada ima regionalni karakter –istaknuo je u svome govoru Gašper Dovžan, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije.

Tjedan se danas nastavlja raspravom o najboljim inovacijskim praksama u području vodećih strateških, tzv. flagship projekata EU strategije za Jadransko-jonsku regiju. Rasprave će se posebno fokusirati na održivo upravljanje prirodnom baštinom i zaštitu okoliša te održivo upravljanje turističkim destinacijama i održivi razvoj turizma. Upravo potonju temu za cijelu regiju koordinira i vodi hrvatsko Ministarstvo turizma i sporta.

U skladu s prioritetom albanskog predsjedavanja Jadransko-jonskom strategijom, 21. će se studenog, također online, iz Sjeverne Makedonije voditi rasprava o uključivanju mladih u ekološke i klimatske aktivnosti i događanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Pokret mladih za borbu protiv klimatskih promjena proteklih je godina pokazao veliki potencijal, a strašno je zazvučala i poruka sa školskog štrajka Grete Thunberg Zašto bismo učili za budućnost koje uskoro možda više neće biti?.

Iako je taj pokret privukao mnogo medijske i političke pozornosti, ali potaknuo i kontroverze, uključivanje mladih u odlučivanje još uvijek je tema za koju tek treba pronaći pravo rješenje. Ovaj događaj želi naglasiti činjenicu da je makroregionalni pristup jedno od mogućih rješenja.

FOTO: UNSPLASH