LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pretilost i debljina

Zabrinjavajući podaci HZJZ-a: 35 posto osmogodišnjaka ima prekomjernu tjelesnu težinu

Nedovoljna fizička aktivnost i loše prehrambene navike glavni su uzrok pretilosti od koje boluje sve više odraslih, ali i djece.

Nedovoljna fizička aktivnost i loše prehrambene navike glavni su uzrok pretilosti od koje boluje sve više odraslih, ali i djece.

Hrvatska je kao nacija generalno nedovoljno fizički aktivna, a uz to, stanovništvo nije sklono zdravim prehrambenim navikama. Kao posljedica javlja se prekomjerna tjelesna  težina i pretilost.

Još više zabrinjavaju podaci koji se odnose na djecu i mlade. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, svaki treći 8-godišnjak na Mediteranu ima prekomjernu tjelesnu težinu. 

35 posto djece u Hrvatskoj ima previše kilograma, što prekomjernu tjelesnu masu, što debljinu, što je zapravo u potpunom suglasju s ostalim mediteranskim zemljama u okruženju - rekla je Sanja Musić Milanović, voditeljica projekta "Živjeti zdravo" HZJZ-a", prenosi HRT.

Moguće rješenje problema ponudio je Mario Baić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Barić je na Panelu o pretilosti djece i mladih, koji se održao u prostorima KIF-a, izjavio kako bi se u školama trebala povećati satnica tjelesnog odgoja.

Naravno, uz adekvatnu fizičku aktivnost, djeci je potrebno usaditi naviku zdrave prehrane. Osim škola, ključnu ulogu trebaju odigrati roditelji te bi svojim primjerom trebali djeci pokazati kako se pravilno hraniti.

 
FOTO: UNSPLASH