LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Peticija za državljanstvo

Yazdan je učenik medicinske škole, želi studirati, no u zdravstvu ne može raditi dok nema hrvatsko državljanstvo

Yazdan želi pokušati ostvariti hrvatsko državljanstvo, a kako bi u tome i uspio, pokrenuo je online peticiju kojom traži hrvatske građane da ga podrže.

Yazdan želi pokušati ostvariti hrvatsko državljanstvo, a kako bi u tome i uspio, pokrenuo je online peticiju kojom traži hrvatske građane da ga podrže.

Yazdan Fayyaz, čiju priču donosi portal H-Alter, učenik je jedne od zagrebačkih medicinskih škola, a planira upisati medicinu te raditi u zdravstvu. Rođen je u Kashmaru u Iranu, ima 18 godina, a u Hrvatskoj je s majkom i dvije mlađe sestre ostvario pravo na azil. 

No, iako je s obitelji ostvario pravo na azil te na besplatno školovanje u hrvatskim javnim školama, Yazdan nema hrvatsko državljanstvo, a ono mu je potrebno da bi kao medicinski tehničar i liječnik jednog dana radio u hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu. 

Zbog toga Yazdan želi pokušati ostvariti hrvatsko državljanstvo, a kako bi u tome i uspio, pokrenuo je online peticiju kojom traži hrvatske građane da ga podrže. 

Peticiju će službeno, uz zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva, predati kao prilog Službi za državljanstvo i statusna pitanja stranaca MUP-a, rekao je za H-Alter te dodaje da, iako se ni školi ni u društvu nikako ne osjeća diskriminiran, smatra da je to što ga zakon ograničava za samostalni rad u zanimanju medicinskog tehničara oblik diskriminacije.

Yazdan se školuje pod istim uvjetima kao njegovi kolege iz škole, a uči, kako navodi za H-Alter, jednako, čak i više. Na njegovom putu da postane medicinski tehničar, a i liječnik, možete ga podržati potpisom peticije na poveznici
FOTO: PIXABAY