LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekološka akcija

WWF poziva sve gradove i mjesta da se uključe u akciju Sat za planet Zemlju

Earth Hour, najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, obilježava se 26. ožujka gašenjem svjetla u 20:30.

Earth Hour, najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, obilježava se 26. ožujka gašenjem svjetla u 20:30.

U subotu, 26. ožujka u 20:30 po lokalnom vremenu, Sat za planet Zemlju, jedna od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za okoliš, ponovno će okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu. Iz WWF Adrije pozivaju sve gradonačelnike da u svom gradu u subotu u 20:30 isključe dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivoj znamenitosti te se tako i ove godine uključe u akciju.

Kako se svjetska biološka raznolikost smanjuje neviđenom brzinom, a oko milijun vrsta prijeti izumiranje, najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren je na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. U ovim izazovnim vremenima, Sat za planet Zemlju nudi trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima, kao i o jedinom domu koji svi dijelimo.

Iz WWF Adrije upućuju poziv svim gradonačelnicima u Hrvatskoj da se pridruže i ovogodišnjoj akciji te da UNESCO-ve znamenitosti - Dubrovačke zidine i Dioklecijanova palača - ponovno budu u mraku uz bok ostalim UNESCO-vim građevinama u svijetu.

Hrvatski gradovi već godinama tradicionalno tonu u mrak: Arena u Puli, Zagrebačka katedrala, vodotoranj u Vukovaru, Osječka tvrđa, splitska riva, zadarski trg Ivana Pavla II, Trsatska gradina u Rijeci, cijela makarska rivijera…

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 190 zemalja i teritorija. Budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planet Zemlju u našoj će se regiji ove godine usredotočiti na osvještavanje o nevjerojatno brzom izumiranju životinjskih vrsta.

FOTO: UNSPLASH