LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita mora

WWF: Čudesne vijesti za Jadran – donesena trajna zaštita Jabučke kotline

Trajna zaštita Jabučke kotline je, ističu iz WWF-a, dobitna situacija: morska se bioraznolikost oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova.

Trajna zaštita Jabučke kotline je, ističu iz WWF-a, dobitna situacija: morska se bioraznolikost oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova.

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, tijekom prošlog tjedna (od 2. do 6. studenog) sudjelovala je na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), a čije su stranke sve zemlje Sredozemlja. Tijekom sjednice donesena je odluka da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna.

To je, ističu iz WWF-a, dobitna situacija: morska se bioraznolikost oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova.

– Dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je doprinijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva. Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu kako bi i dalje moglo snabdijevati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dozvoljeno – rekao je Mosor Prvan, delegat WWF-a pri Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju.

Zemlje regije koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija kao što je IUCN, Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse.

Iz WWF-a Adria čestitaju svima koji su svojim radom doprinijeli pobjedi za očuvanje Jadrana i ribarstvene tradicije. Ovo je veliki korak prema održivoj budućnosti ribarstva, ali i sjajan primjer za uspostavu ovakvih novih područja kako na Jadranu tako i na cijelom Sredozemlju, ističu. 

FOTO: UNSPLASH