LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VELIKA POBJEDA

Vrhovni upravni sud presudio; istospolni parovi mogu posvajati djecu!

Ovo je veliki korak naprijed za LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj.

Ovo je veliki korak naprijed za LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj.

Istospolni parovi u Hrvatskoj odsada mogu posvajati djecu te ne smiju biti diskriminirani na osnovi seksualne orijentacije, presudio je Vrhovni upravni sud Republike Hrvatske

Time je odbijena žalba iz travnja 2021. u kojoj se nadležno Ministarstvo žalilo na presudu Ustavnog suda u Zagrebu kojom je istospolnom paru Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti omogućeno da budu u postupku procjene za posvojitelje

Kožić i Šegota su se prije šest godina prijavili na Centar za socijalnu skrb u nadi da će moći udomiti dijete, no nakon što je njihov zahtjev primljen, ubrzo je odbijen u dva postupka samo zato što su oni u životnom partnerstvu, odnosno istospolni su par. Ipak, nakon duge pravne bitke i velikog publiciteta, 2020. su udomili dvoje djece.

Upravni sud prošle godine je presudio i da mogu postati posvojitelji, a Vrhovni upravni sud ovom odlukom to je omogućio svakom istospolnom paru.

Iz Dugine obitelji kažu kako je ovo od velikog značaja LGBTIQ osobe u Hrvatskoj.
- Potvrđuje se naše pravo na obiteljski život i da nečija seksualna orijentacija ne može biti temelj za diskriminaciju. Jako smo ponosni na naše članove Ivu i Mladena, i njihova upornost i borba sa sustavom promijenila je naše društvo i ulijeva nadu, pogotovo mladim LGBTIQ osobama u Hrvatskoj da se sustav može mijenjati i da sutra može biti bolje - komentirali su.
FOTO: PEXELS