LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Četvrto izdanje festivala

Vraća se Festival svjetla Zagreb; evo kakav program očekuje posjetitelje

Nakon dvogodišnje stanke, ponovno će se održati Festival svjetla Zagreb od 16. do 20 ožujka.

Nakon dvogodišnje stanke, ponovno će se održati Festival svjetla Zagreb od 16. do 20 ožujka.

Od 16. do 20. ožujka po četvrti će se put održati Festival svjetla Zagreb. Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji.

– Ovogodišnje izdanje Festival svjetla Zagreb, uz kreativnu i inspirativnu umjetnost svjetla, šalje poruke jedinstva, tolerancije i, prije svega, mira. Obuhvatili smo 16 lokacija Gornjeg grada i, po prvi put, 15 lokacija Donjeg grada, a novost predstavljaju i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina te iz Sarajeva. Tako će, gosti iz Sarajeva na Europskom trgu, simbolično, postaviti interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe. Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Iz Berlina nam, pak, dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights, a oni će svjetlost preliti na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), dok će pročelje Muzeja Mimara postati platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine. Isto tako, berlinski su umjetnici autori dviju instalacija Zemlje i Marsa, visokih preko četiri metra, na Trgu Petra Preradovića i u Tkalčićevoj ulici. Dodatno, našem se Festivalu prvi put priključilo i kazalište, a to je GDK Gavella s predstavom u Zvjezdarnici. Zatim, tu je UNICEF-ov Muzej realnosti u Zagrebačkom plesnom centru, a imat ćemo čak i tematsku utrku Glow run koja je zakazana za subotu, 19. ožujka u 22 sata, sa startom na Marulićevom trgu. Dvije su lokacije posvećene ženama koje su obilježile hrvatsku povijest pa će se tako u velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba (MGZ) moći pogledati i poslušati svjetlosno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. U Donjem gradu, na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, prisjetit ćemo se lica pojedinih važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Za naše najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu i Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade HAZU. – rekla je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld, prenosi Zagrebancija.

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 16. ožujka, u 18 sati kod HNK, a kao i prijašnjih godina, svjetlosne će se predstave održavati od 18 do 23 sata.

Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini. Ulazak na sve programe je besplatan.

FOTO: UNSPLASH