LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nasilje u mladenačkim vezama

Više od pola mladih od 16 do 26 godina doživjelo nasilje u vezi što se želi promijeniti festivalom „Pokreni promjenu“

Festival „Pokreni promjenu“ održava se u okviru istoimenog projekta kojem je cilj osnaživanje mladih za prevenciju nasilja u partnerskim odnosima i očuvanje ljudskih prava audiovizualnim medijima i glazbom.

Festival „Pokreni promjenu“ održava se u okviru istoimenog projekta kojem je cilj osnaživanje mladih za prevenciju nasilja u partnerskim odnosima i očuvanje ljudskih prava audiovizualnim medijima i glazbom.

Nacionalni festival za mlade Pokreni promjenu, čija je okosnica nasilje u mladenačkim vezama, u organizaciji CESI-ja, Udruge Budem, Komercijalne i trgovačke škole i Grada Bjelovara održat će se u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine, od 10 sati u Bjelovarskom kazalištu (Trg Eugena Kvaternika 7A).

Nasilje u mladenačkim vezama jedan je od najraširenijih oblika nasilja kod mladih. Podaci prošlogodišnjeg CESI-jeva istraživanja među mladima govore da je 71% mladih u dobi od 16 do 26 godina u vezi ili su imali iskustvo veze, a 58% njih izjavljuje da je doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u vezama. 70% mladih doživljavalo je takva ponašanja kroz duži vremenski period. Najčešće je riječ o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene. Svaku petu mladu osobu partner/ica često provjerava i inzistira znati gdje je i što radi. 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje, a 17% mladih doživjelo je, u više navrata, da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel.

– Glazba i audiovizualni mediji imaju bitnu ulogu u životu mladih i snažan utjecaj u procesu odrastanja. Međutim, rijetko prenose vrijednosti ravnopravnosti muškaraca i žena te poštivanja raznolikosti u društvu. Tekstovi ljubavnih pjesama često donose stereotipe romantične ljubavi, a seksizam u tekstovima pjesama i seksualizirane slike žena i muškaraca u glazbenim spotovima prenose štetne rodne stereotipe koji pridonose seksističkoj kulturi koja vodi do nasilja protiv žena. Škole koje su sudjelovale u projektu nastojale su to promijeniti i kreirati pjesme koje prenose poruku o važnosti rodne ravnopravnosti i kvalitetnih veza. – poručuju organizatori.

Festival se, naime, održava u okviru projekta Pokreni promjenu, kojem je cilj osnaživanje mladih za prevenciju nasilja u partnerskim odnosima i očuvanje ljudskih prava audiovizualnim medijima i glazbom. U Hrvatskoj se provodi u suradnji s Komercijalnom i trgovačkom školom, Gimnazijom Bjelovar, Srednjom školom Čazma, Srednjom školom I. Švear Križ, Udrugom Budem i Gradom Bjelovarom. Na festivalu će se prikazati 6 glazbenih spotova koje su učenici i učenice pripremili u okviru projekta. Osim toga, posjetitelji će gledati monologe i kratke predstave koje su pripremili i izvode učenici i učenice srednjih škola te kazališnu predstavu Hotel mrtvih žena, u kojoj likovi žena iz književnih djela – barunica Castelli, Ana Karenjina, Ofelija, Ema Bovary, Lucija Stipančić, Antigona i drugi – progovaraju o svojim životima, ali i tome kako ih vide čitatelji i čitateljice danas. Predviđena je podjela promotivnih i edukativnih materijala te pisanje poruka o važnosti rodne ravnopravnosti, kvalitetnih veza i prevenciji nasilja u vezama mladih kod Paviljona u Bjelovaru.

U proteklom periodu provedeno je istraživanje, osmišljen je kurikulum za edukaciju profesora/ica, 39 nastavnica osposobljeno je za rad koristeći inovativan pristup blizak mladima temeljen na audiovizualnim medijima i glazbi te su održane edukacije za učenike i učenice. Nakon toga grupe mladih u suradnji sa stručnjacima pripremale su svoje pjesme i glazbene spotove koji bi trebali promovirati kvalitetne i ravnopravne odnose između muškaraca i žena. Projektne aktivnosti, osim u Hrvatskoj, provode se u Španjolskoj, Sloveniji, Poljskoj, Grčkoj i na Cipru, a predstavnici/e mladih i profesorice/i imat će priliku razmjenjivati iskustva na konferenciji u Barceloni.

FOTO: CESI