LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VESELI SVIBANJ

Više od 100 tisuća mladih u Hrvatskoj ostvarilo je pravo na povrat poreza

Procjenjuje se da će umanjenje porezne obveze za 2022. godinu biti u okvirima prošle godine, što će sigurno razveseliti mnoge mlade porezne obveznike u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da će umanjenje porezne obveze za 2022. godinu biti u okvirima prošle godine, što će sigurno razveseliti mnoge mlade porezne obveznike u Hrvatskoj.

Svibanj bio mogao biti dobar mjesec za brojne mlade jer je prema informacijama dobivenima od Porezne uprave više od 152 000 mladih poreznih obveznika u Hrvatskoj ostvarilo pravo na povrat uplaćenog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za 2022. godinu. Od toga je 55 202 osoba do 25 godina života ostvarilo pravo umanjenja obveze od 100 posto, dok je 97 729 mladih osoba od 26 do 30 godina života imalo pravo na umanjenje obveze od 50 posto.

Porezna uprava utvrđuje godišnji dohodak ostvaren u poreznom razdoblju i potom izdaje privremeno porezno rješenje, koje uključuje i razliku za uplatu ili povrat poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak. Prema najavama iz Porezne uprave izdavanje rješenja i izvršenje povrata poreza počet će početkom svibnja 2023. godine, a većina rješenja očekuje se biti dostavljena tijekom mjeseca svibnja. Važno je napomenuti i da je Porezna uprava dužna dostaviti poreznim obveznicima rješenja za prethodnu godinu do kraja lipnja tekuće godine, što bi se ove godine moglo dogoditi i ranije.

Procjenjuje se da će umanjenje porezne obveze za 2022. godinu biti u okvirima prošle godine, što će sigurno razveseliti mnoge mlade porezne obveznike u Hrvatskoj,  piše Danas.hr.
FOTO: UNSPLASH