LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Emisija „Stanje nacije”

VIDEO: Šprajc opleo po osječkoj Ekonomiji: „Vaše milo dijete je nesposobno? Ne brinite! Može završiti EFOS...”

Zoran Šprajc kritizirao je hrvatsko obrazovanje, hrvatske i susjedne fakultete, ministre s doktoratima...

Zoran Šprajc kritizirao je hrvatsko obrazovanje, hrvatske i susjedne fakultete, ministre s doktoratima...

Zoran Šprajc u Stanju nacije govorio je o rezultatima osmaša na nacionalnim ispitima, o inflaciji odlikaša, aferama vezanima uz Ekonomski fakultet u Osijeku i o hrvatskom obrazovanju općenito. 

– Eto iz godine u godinu djeca su nam sve bolji učenici i imaju sve bolje ocjene. Pa su mamino i tatino zlato prvi puta prošle godine svi završili kao odlikaši. Ukupan prosjek ocjena u osmom razredu bio je 4,51, najviši do sada ikada. Skoro dvije trećine osnovnoškolaca završilo je školu s odličnim uspjehom, njih 181 tisuća. Ali ne zaostaju ni srednjoškolci. I oni su pametniji i uspješniji nego ikad. Njih više od dvadeset posto lani su školu završili kao odlikaši spremni za Stanford, Oxford i Cambridge. Bar što se ocjena tiče. – započeo je Šprajc.

Nastavio je s poraznim rezultatima Nacionalnih ispita. 

– Pa kako su nam djeca tako pametna, jest da su na nas, a nema pametnijih od nas, ali ipak? Tako da smo ih od malih nogu naučili kako da uz što manje rada i znanja u životu što bolje prođu, a koliko smo ih dobro naučili pokazali su Nacionalni ispiti koje je nedavno proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Centar je nasumično odabrao 81 osnovnu školu i testirao znanje kod 4320 učenika iz Hrvatskog, Matematike, Fizike, Kemije i Biologije, i to bez ikakve pripreme.

Osvrnuo se i na afere s doktoratima. 

– Sad naravno trebalo bi reći kako će se umjetno napumpane i poklonjene ocjene djeci u kasnijem obrazovanju negdje obiti o glavu. Ali kako to djeci reći, a da pri tome ne morate gledati u pod. Jer, recimo, diploma nekog privatnog dopisnog veleučilišta u Banja Luci vašem djetetu može donijeti poziciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Tog učilišta i njegovih lažnih diploma javno se posramio i sam Milorad Dodik, ali što on zna, naš čovjek s tom diplomom može čuda napraviti, recimo postati čak i predsjednik Savjeta Zagrebačkog Sveučilišta na koji je prenio najviše znanstvene uzuse banjalučke akademske zajednice. Ako vam je pak dijete nesposobno da završi čak i to dopisno veleučilište u Banja Luci, onda mu sirotom uplatite barem doktorat na osječkom Ekonomskom fakultetu. Koji je, zaboravili smo reći, stekao i onaj banjalučki đak. Jer kad te znanost krene, baš te krene. Osječki ekonomski fakultet je odličan za doktorate jer ako u disertaciji vaše milo dijete napiše recimo ovakvu idiotsku rečenicu: Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera, tako je pisalo u onome Vice Mihanovića, onda će fakultet osnovati povjerenstvo koje će preispitati kako došla do takva propust u prepisivanje doktorska disertacija i zaključiti da se takva doktorat ispravi, premda čak ni ministar znanosti ne zna što znači ispravak doktorata.

Nastavlja: 

– Ako pak vaše milo dijete, zlato materino, u svojoj doktorskoj disertaciji napiše kako su okupirani prostori Republike Hrvatske oslobođeni u združenoj vojnoj akciji 1996. i kako su Njemačka i Hrvatska susjedne zemlje ili pak da razvijanje turizma za cilj ima podizanje turističkog samozadovoljstva, opet ne brinite. Na vaše samozadovoljstvo dijete će takvu disertaciju gotovo sigurno obraniti na osječkom Ekonomskom fakultetu, a gdje drugdje. A kad obrani takvu disertaciju onda više ništa ne stoji na putu da vaše zlato mamino postane ministar obrane.

I što onda, dakle, našoj djeci reći o važnosti obrazovanja, rada, truda i učenja, a da pri tome ne moramo gledati u pod. Važno je djeco, ako ništa drugo, da vas neka budala koja je jedva završila fakultet novinarstva ne može javno ismijavati i prozivati da ste prepisivači, uvlakači i ostali bakrači. I da znate što su bakrači. – zaključio je Šprajc u Stanju nacije.

FOTO: RTL (YOUTUBE) / SCREENSHOT