LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
WWF Adria

VIDEO: Prvi podvodni robot djeca će na Lastovu koristiti u istraživanju morskog okoliša

Ovim projektom izgrađuje se i tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

Ovim projektom izgrađuje se i tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

Lastovska osnovna škola bogatija je za podvodnog robota kojim će djeca prikupljati vrijedne podatke o morskom okolišu i tako postati pravi mali znanstvenici. Od ovoga tjedna mali stanovnici ovog zaštićenog područja imaju priliku istražiti svoje morsko obalno okruženje te bilježiti promjene koje vide s vremenom, zahvaljujući projektu Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora.

– Senegalski znanstvenik Baba Dioum jednom prilikom je rekao da ćemo na kraju sačuvati samo ono što volimo, voljeti samo ono što razumijemo, a razumjet ćemo samo ono što smo naučeni. WWF je osjetio kako je projekt u srži te misli, pa smo odlučili partnerski sudjelovati u njemu. Djeca uče puno brže nego odrasli, a ona će i naslijediti ovo more u kojem su usidrene naša tradicija i baština. – naglasio je Mosor Prvan, voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Ovim projektom izgrađuje se i tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

– Ovaj podvodni robot ima mogućnost zarona do 100 metara dubine i rada do gotovo 2 sata. Robotom se upravlja uz pomoć mobitela, može snimati videozapise i fotografije, a uz njega dolazi i robotska ruka kojom se mogu uzimati uzorci u svrhe istraživanja. Uz podvodnog robota školi smo donirali i 3D-printer kako bismo ih dodatno zainteresirali za STEM-tehnologije te potaknuli djecu da s ovom suvremenom tehnologijom kreativno i samostalno izrađuju razne modele i oblike. – naglašava Paolo Zenzerović, voditelj projekata pri IRIM-u.

Osim što prikupljaju vrijedne podatke, kod djece se kroz ovakvo iskustvo gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te stvara generacija budućih građana svjesnih važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem.

– Iako ga svi deklarativno volimo, gledajući negativne promjene koje se događaju, pitanje je koliko razumijemo more. Djeca će kroz ovaj projekt imati priliku vidjeti i razumjeti posljedice naših aktivnosti na Jadran. Time će dobiti mogućnost da kroz razumijevanje promjena koje se događaju postanu i nositelji slagalice održivog gospodarenja morem, zavoljeti ga još više i čuvati ga bolje nego smo mi to bili u stanju. – zaključio je Prvan.

Projekt Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora provode IRIM – Croatian Makers, Europski centar Wergeland (EWC) iz Norveške, WWF Adria i HGSS.

FOTO: UNSPLASH