LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Susret Hrvatskog nadzemlja

VIDEO: Profesor s KBF-a objasnio „jel' Papa katolik”

– Ovakva vrsta postavljenih pitanja nikamo ne vode jer od samog početka podrivaju osobu ili ustanovu. – istaknuo je prof. dr. sc. Tonči Matulić.

– Ovakva vrsta postavljenih pitanja nikamo ne vode jer od samog početka podrivaju osobu ili ustanovu. – istaknuo je prof. dr. sc. Tonči Matulić.

U srijedu je održan novi online susret Hrvatskog nadzemlja. Na temu Jel' Papa katolik? govorio je prof. dr. sc. Tonči Matulić, svećenik Hvarske biskupije i profesor na KBF-u u Zagrebu.

– U uvodnim riječima svog predavanja prof. Matulić izrazio je nelagodu što se među vjernicima uopće spominje takva vrsta pitanja. Naveo je da se u našoj kršćanskoj zajednici ne postavljaju takva otrovna pitanja koja ne služe na izgradnju i nisu zdrava hrana za našu dušu, već služe za razgradnju. – prepričavaju iz Hrvatskog nadzemlja.

Naime, prof. Tonči Matulić, rekao je: 

– Ovakva vrsta postavljenih pitanja nikamo ne vode jer od samog početka podrivaju osobu ili ustanovu. 

Dodao je da stvaraju ozračje u kojem više nema normalne i primjerene rasprave o pojedinim problemima koji postoje, odnosno ozračje svojevrsnog ratnog stanja. Kazao je i kako se među pojedine vjernike, čak i svećenike uvukla nelagoda zbog toga što papa Franjo vrlo često i otvoreno koristi retoričku figuru parezije, odnosno specifičan oblik govorenja istine, pozivajući na obnovu Crkve. Istaknuo je, dakle, da ovakva pitanja nisu dobronamjerna, a uzrok tome vidi u tome što smo naviknuti na pape europskog stila i mentaliteta pa ne znamo što bismo s papom latinoameričkog. 

– No, tada nam se oštrica pitanja je li papa Franjo katolik vraća s oštricom protupitanja. Jesmo li mi uistinu katolici ako smo katoličku narav Crkve poistovjetili s europskim stilom i mentalitetom papinske i svake druge crkvene službe, jer katolička narav Crkve nije ni europska ni latinoamerička, ni afrička ni azijska, nego sveopća, sveobuhvatna, svenatkriljujuća, sveuključujuća – upitao se prof. Matulić dodajući kako papa Franjo ima puno i neotuđivo pravo pokazati katoličku narav Crkve na sebi svojstven način. – nadalje navode iz Hrvatskog nadzemlja.

Takva pitanja i neopravdane kritike pape Franje, prema riječima predavača, dolaze kao posljedica tvrdokornog i isključivog mentaliteta kojemu nedostaje evanđeoskog duha i samokritičnosti vjere.

– Uzevši ime Franjo, po uzoru na sv. Franju Asiškog, koji ima nadimak Siromašak, pokazuje koja su obilježja njegova pontifikata – jednostavnost i siromaštvo. Papa Franjo neumorno poziva na obnovu, na preobrazbu, na obraćenje. Koristi retoričku figuru parezije da bi ukazao na prijetvornosti, licemjerja, zastranjenja, iskrivljenja, isključivosti u Crkvi. Kome u Crkvi može smetati poziv na obraćenje i obnovu crkvenih struktura u duhu Evanđelja? – napomenuo je profesor.

U drugom dijelu izlaganja, odnosno razgovoru s voditeljicom, naglasio je kako papi Franji nije stalo do velike pompe, već da se stalno kreće po periferiji. Stava je da se to vidi u činjenici da uglavnom odlazi u zemlje gdje su kršćani u manjini ili progonjeni, ali i u drugim gestama kojima osvježava Crkvu. Zaključio je kako bismo se svi trebali zamisliti o tome kako nas Evanđelje više uopće ne pogađa, nego smo ga previše relativizirali i sebi prilagodili. Za kraj je mladima poručio kako je papa Franjo istinski katolik i sve ih pozvao na dublje proučavanje njegovih dokumenata i poruka, a posebno papine postsinodalne apostolske pobudnice upućene mladima i cijelome Božjem narodu Christus vivit – Krist živi.

Susret su upotpunile pjesme te skečevi i filmovi Nadzemlja: Zanimljivost, Clickbait i Katolička kriminalistika. Sljedeći je planiran 19. svibnja, a videosnimku ovog prenosimo u nastavku.
 
FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE