LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija o budućnosti Europe

VIDEO: Predsjednik Sabora Jandroković prepirao se s FER-ovim robotom

– Ovo stvarno nije u redu. – zaključio je robot Pepper nakon kratke rasprave s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

– Ovo stvarno nije u redu. – zaključio je robot Pepper nakon kratke rasprave s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković imao je priliku razgovarati s FER-ovim humanoidnim robotom Pepper povodom Konferencije o budućnosti Europe – vizija za Hrvatsku koja se održala 11. svibnja u zgradi Sabora.

Konferencija o budućnosti Europe, kako se opisuje, demokratski je projekt blizak građanima u kojem se u prvi plan stavljaju ideje i inicijative europskih građana, a na ovoj nedavno održanoj, u koju se uključilo i 10 hrvatskih sveučilišta, predstavljeni su uspješni hrvatski projekti iz područja digitalne tehnologije te su održane rasprave o razvoju snažnijeg i pravednijeg gospodarstva, zelene transformacije i obrazovanja.

Robot Pepper tada ja imao ulogu zastupnice, a Jandrokoviću je napomenula da je povrijeđen članak broj 238 Poslovnika:
– Khm! Oprostite! Povrijeđen je članak... Samo trenutak da provjerim. Povrijeđen je članak broj 238 Poslovnika.
Jandroković joj je odgovorio da nije u pravu:
– Niste u pravu. Nismo ništa povrijedili. Ovo je konferencija, ovo nije plenarna sjednica.
Međutim, Pepper nije odustala i inzistirala je da dobije riječ:
– Mogu li dobiti barem repliku. Ili možda ispravak netočnog navoda.
Predsjednik Sabora nije popustio, a Pepper je ostala razočarana:
– Ovo stvarno nije u redu. – zaključila je.
Pepper je robot FER-ova Centra za umjetnu inteligenciju čiji je znanstvenoistraživački rad i djelovanje predstavio voditelj Centra, prof. dr. sc. Sven Lončarić, koji je ujedno bio pratnja Pepper na konferenciji. Jandroković se na kraju zahvalio i istaknuo što su htjeli pokazati ovim malim skečom:
– Ovime smo htjeli pokazati što nas čeka u budućnosti i ako nećemo biti dovoljno pametni, roboti će upravljati nama, a ne mi njima. I upravo zato očuvati duhovnost i ljudskost je ono što je iznimno bitno.
U konferenciji je sudjelovalo i dubrovačko, osječko, pulsko, riječko, čakovečko, varaždinsko, slavonskobrodsko, splitsko, zadarsko, zagrebačko sveučilište. Više o tome što su rekli njihovi predstavnici, o konferenciji i raspravi Jandrokovića i Pepper, koja se odvijala oko 38. minute sjednice, moguće je pogledati u videu u nastavku. 
 
FOTO: YOUTUBE (SCREENSHOT) / INTERNET TV HRVATSKOGA SABORA