LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apel građanima

Veterinarski fakultet pomaže životinjama pogođenim potresom; upozorava da nestručno postupanje odmaže

Predstavnici zagrebačkog Veterinarskog fakulteta mole pojedince da se suzdrže od samoinicijativne potrage za životinjama na potresom pogođenim područjima i distribucije donacija hrane za njih te ističu kako je Fakultet na raspolaganju ljudima i životinjama sa svojim resursima.

Predstavnici zagrebačkog Veterinarskog fakulteta mole pojedince da se suzdrže od samoinicijativne potrage za životinjama na potresom pogođenim područjima i distribucije donacija hrane za njih te ističu kako je Fakultet na raspolaganju ljudima i životinjama sa svojim resursima.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu također se priključio pomaganju potresom pogođenim područjima i javlja da je u kontaktu s veterinarima koji rade ondje, Skloništem za nezbrinute životinje grada Zagreba Dumovec, udrugama i pojedincima koji su na terenu.

– Za sada je tek manji broj životinja zahtijevao našu veterinarsku skrb, određeni broj pasa je na privremenom smještaju kod udruga i pojedinaca dok se ne ispune uvjeti za povratak vlasnicima ili drugi oblik trajnog smještaja. Udruge i pojedinci prikupili su i distribuirali veće količine donacija hrane za životinje, a informacije s terena govore da trenutačno nema životinja u hitnoj potrebi za veterinarskom skrbi. – navedeno je na Facebook stranici Fakulteta.

Međutim, njegovi predstavnici mole pojedince da se suzdrže od samoinicijativne potrage za životinjama i distribucije donacija hrane za njih.

– Veterinarske organizacije i udruge za zaštitu životinja odrađuju taj posao, a nestručno postupanje sa životinjama može im naškoditi. Također, ostale nadležne službe (policija, vojska, HGSS) mole građane da ne dolaze samoinicijativno na ugrožena područja jer velik broj automobila na uskim prometnicama otežava rad profesionalnih službi i pružanje sustavne, organizirane pomoći. I našim kolegama veterinarima jučer je bio otežan pristup u pojedina područja zbog velikog broja vozila, a to može uzrokovati zastoje i probleme u pružanju skrbi onima kojima je najpotrebnija. – navode s Veterinarskog fakulteta.

Napominju i da oni koji pronađu kućne ljubimce na ugroženom području trebaju obavijestiti najbliže sklonište za zaštitu životinja, čiji su kontakti dostupni na poveznici, ili Ministarstvo poljoprivrede – Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail veterinarstvo@mps.hr

– Također apeliramo na suzdržavanje od dijeljenja neprovjerenih informacija na društvenim mrežama, na taj se način otežava rad, gubi se mnogo vremena i posljedično se može zakinuti one kojima je pomoć potrebna. Oslobodite kanale društvenih mreža za komunikaciju udruga i pojedinaca koji su na terenu te vlasnika životinja kojima je potrebna pomoć. – dodaju.

Poručuju i da je Fakultet na raspolaganju ljudima i životinjama sa svim svojim resursima. Za pomoć mu se moguće obratiti u inboxu, na e-mail adresi pr@vef.hr ili na broju telefona 091 2390 126.
FOTO: PIXABAY