LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Maturanti

Veliko rasterećenje za srednje škole: Maturanti će od ove godine probnu maturu pisati u digitalnom obliku

Slijede velike izmjene i novi sistem probnih matura koji će uvelike olakšati posao svim nastavnicima.

Slijede velike izmjene i novi sistem probnih matura koji će uvelike olakšati posao svim nastavnicima.

U dosadašnjoj praksi svaka je srednja škola imala obvezu organizirati probnu maturu za sve maturante. To je ujedno bilo i veliko opterećenje s obzirom da su nastavnici imali zaduženja u vidu dežurstava i ispravaka probnih matura. 

No, kako je za HRT izjavio ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović, slijede velike izmjene i novi sistem probnih matura koji će uvelike olakšati posao svim nastavnicima.

NCVVO će omogućiti svim maturantima ispite u digitalnom obliku koje će oni moći skinuti s naših mrežnih stranica već od 1. veljače, a 1. ožujka ćemo objaviti riješene zadatke tako da će svaki maturant moći vidjeti tri mjeseca prije polaganja državne mature u kojoj mjeri još treba poboljšati svoje znanje da bi riješio što bolje ispite - rekao je Vinko Filipović.

Pravi ispiti iz državne mature, oni koji se odvijaju u lipnju i srpnju, i dalje će biti provođeni kao i do sada. No, od ove se godine uvode novine kada je u pitanju ispit iz hrvatskog jezika. Više neće postojati viša i niša razina, odnosno uvodi se jedinstven ispit iz hrvatskog jezika. Također, polaganje eseja ponovno postaje uvjet za prolazak državne mature.
FOTO: PIXABAY