LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Domaće znanstvene inovacije

Veliki uspjeh riječkih znanstvenica

Znanstvenice sa Sveučilišta u Rijeci razvile su inovaciju koja može odigrati značajnu ulogu u dentalnoj medicini.

Znanstvenice sa Sveučilišta u Rijeci razvile su inovaciju koja može odigrati značajnu ulogu u dentalnoj medicini.

Uvijek je lijepo čuti o sjajnim dosezima naših znanstvenika. Ovoga puta značajan su uspjeh ostvarile dvije znanstvenice sa Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Olga Cvijanović Peloza, profesorica na Katedri za anatomiju riječkog Medicinskog fakulteta i doc. dr. Mirna Petković Didović sa Zavoda za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju. Te dvije znanstvenice osmislile su recepturu za novi biomaterijal koji služi za regeneraciju kostiju, a njihova im je inovacija osigurala i drugo mjesto na Big Bang Campu u organizaciji Step Ri-ja i američkog veleposlanstva.

Kako je za Novi List pojasnila prof. dr. Cvijanović Peloza, radi se o poboljšavanju svojstava biomaterijala koji se trenutno koriste u dentalnoj medicini. Naime, nakon vađenja zuba u kosti čeljusti ostaje šupljina koju je potrebno zaliječiti i zatvoriti poticanjem regeneracije kosti. Cilj je stvoriti dovoljan volumen koštanog tkiva kako bi se pacijentu na tom mjestu mogao ugraditi stabilan i siguran implantat.

Trenutno postoje mnogi biomaterijali koji se koriste kako bi se potakla regeneracija kosti, no fokus prof. dr. Cvijanović Peloza i doc. dr. Petković Didović bili su životinjski biomaterijali izrađeni od kostiju goveda i svinja. Oni se stavljaju u šupljinu nastalu nakon vađenja zuba gdje obavljaju funkciju rešetke na koju prianjaju koštane stanice. Te koštane stanice razgrađuju samu rešetku, ujedno stvarajući novu kost. Problem nastaje kad životinjski biomaterijal nije razgradiv. Tada se dugo zadržava u šupljini i dolazi do procesa koji dovodi do učahurenja te se na to mjesto ne može staviti implantat.

Riječke znanstvenice rješenje su pronašle u specifičnom koštanom proteinu koji dodatno privlači stanice kosti i krvne žile na površinu čestica biomaterijala. Na taj se način unosi dodatna dinamika koja bi trebala pridonijeti boljoj ravnoteži između procesa razgradnje biomaterijala i stvaranja nove kosti.

Krajnji je cilj tog istraživanja dobivanje što većeg volumena prirodne kosti. Sljedeći je korak testiranje na životinjskom modelu kako bi se utvrdilo kolika je efikasnost te nove recepture, te ima li ikakvih štetnih djelovanja na organizam pacijenta. Zatim slijedi patentiranje, objava rezultata i licenciranje te prodaja proizvođačima i stavljanje na tržište. Prof. dr. Cvijanović Peloza i doc. dr. Petković Didović već surađuju s drugim najvećim proizvođačem biomaterijala na svijetu koji je zainteresiran za njihovu inovaciju, pa se njihov cilj čini itekako dostižnim.

FOTO: PIXABAY.COM