LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
više ne prijeti širenje požara

Veliki požar u Osijeku: tražit će se proglašenje ekološke katastrofe

Čelnici Županijske i osječke Gradske uprave nakon obilaska požarišta odlučili su od Vlade tražiti proglašenje ekološke katastrofe.

Čelnici Županijske i osječke Gradske uprave nakon obilaska požarišta odlučili su od Vlade tražiti proglašenje ekološke katastrofe.

Opasnost od širenja požara više ne prijeti osječkoj tvrtki „Drava International“ u čijem je dvorištu u utorak 4. listopada, nešto iza ponoći, došlo do požara. Na otvorenom deponiju plastike osječke tvrtke gorjele su plastična masa i ambalaža, a požar je u jednom trenutku gasilo 180 vatrogasaca i 82 vozila.

Od Vlade će se tražiti da zbog ovog događaja proglasi ekološku katastrofu. Na taj korak odlučili su se čelnici Županijske i osječke Gradske uprave nakon što su obišli požarište, izvještava Hina.

Požar je pod nadzorom, a trenutno je najveći problem izdimljavanje i štetne posljedice koje će ovaj požar ostaviti na okoliš.
 

To je u ovom trenutku najveći problem, pratimo meteorološke prognoze i kretanje vjetra, jer će izdimljavanje trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo daljnje izdimljavanje", objasnio je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


Dodaje kako će skupa s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem od Vlade tražiti proglašenje ekološke katastrofe.
 

Očekujemo izvješće o šteti od požara i dima, i mislim da se treba proglasiti ekološka katastrofa, za što ćemo danas Vladi uputiti zahtjev. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo zrak, nego tlo", rekao je župan Anušić.


Gradonačelnik Ivan Radić kaže kako je, prema podatcima Državnog hidrometeorološkom zavoda kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća.
 

„Pratit ćemo smjer kretanja vjetra, ako se okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere. Za sada sve škole rade, osim Osnovne škole Tenja“, naglasio je gradonačelnik.


Uzrok požara još nije poznat, ali nadaju se kako će forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje „Ivan Vučetić“ uspjeti utvrditi što je uzrokovalo ovaj veliki i nekontroliran požar u čijem su gašenju ozlijeđena tri vatrogasca.

FOTO: FOTO: SCREENSHOT