LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gradski proračun za iduću godinu

Veća ulaganja u vrtiće i poboljšanje javnog prijevoza: Gradonačelnik Tomašević predstavio proračun za 2023.

Od ukupnog iznosa, 778 milijuna kuna otpada na kapitalna ulaganja, odnosno na izgradnju i obnovu javnih gradskih ustanova, vrtića, škola, zdravstvenih ambulanti...

Od ukupnog iznosa, 778 milijuna kuna otpada na kapitalna ulaganja, odnosno na izgradnju i obnovu javnih gradskih ustanova, vrtića, škola, zdravstvenih ambulanti...

Na redovnoj konferenciji za medije gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, detaljnije je prezentirao izglasani gradski proračun za iduću godinu. U 2023., Zagreb će na raspolaganju imati ukupno 16,6 milijardi kuna.

Imamo ukupni proračun za 2023. godinu 16,6 milijardi kuna što je u odnosu na 15,8 milijardi kuna u ukupnom smislu, širi i uži proračun Grada Zagreba, nekakvo povećanje od 800 milijuna kuna. Ono u potpunosti otpada na proračunske korisnike jer je došlo do povećanja plaća u javnom sektoru od strane države. Imamo proračun u užem smislu Zagreba za sljedeću godinu koji ostaje na otprilike istoj razini kao proračun u ovoj godini. U užem smislu proračun će biti na 11,1 milijardi kuna. U širem smislu, proračun se povećao na 5,4 milijarde kuna - rekao je Tomašević, prenosi HRT.

Od ukupnog iznosa, 778 milijuna kuna otpada na kapitalna ulaganja, odnosno na izgradnju i obnovu javnih gradskih ustanova, vrtića, škola, zdravstvenih ambulanti itd. Na red za obnovu tako dolaze Gimnazija Tituša Brezovačkog, Gornjogradska gimnazija, Škola primijenjene umjetnosti, Prva ekonomska škola, a sve skupa će koštati oko 260 milijuna kuna.

Od drugih značajnih investicija ističe se obnova Doma sportova i izgradnja Gradske knjižnice Paromlin koja će svijetlo dana ugledati 2025. godine. 

Značajan dio novca odlazi i na obnovu vozila ZET-a, na što će otpasti više od 300 milijuna kuna gradskog proračuna.

Planiramo s ministarstvom potpisati ugovor za nabavku 20 novih tramvaja vrijednosti 300 milijuna kuna financiran iz EU fondova u potpunosti - rekao je Tomašević.

FOTO: PIXABAY