LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
239. sjednica Vlade RH

UŽIVO: ministar obrazovanja Fuchs o štetama od nevremena – dio škola građen tehnikom koja danas ne zadovoljava

Dobar dio starih objekata ući će u program rekonstrukcije i dogradnje škola u svrhu programa jednosmjenske nastave, za koji je osigurano milijardu i pol eura.

Dobar dio starih objekata ući će u program rekonstrukcije i dogradnje škola u svrhu programa jednosmjenske nastave, za koji je osigurano milijardu i pol eura.

Donosimo izvještaj s 239. sjednice Vlade Republike Hrvatske, koja je upravo u tijeku.
 


Između ostaloga, javnosti se obratio ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, te je izvijestio o nastalim štetama na odgojno-obrazovnim institucijama, uslijed strašnog nevremena koje je pogodilo kontinentalni dio Hrvatske.
 
VEZANO: Najavljene sanacije na fakultetima - na Agronomskom fakultetu najviše uništeni vinogradi
 

U Zagrebu stradala 51 osnovna škola, 16 srednjih škola i 71 vrtić

Svoj izvještaj na sjednici Vlade ministar Fuchs započeo je s naglaskom na potrebu da se škole dovedu u operativno stanje do početka školske godine. Ministarstvo je stoga u stalnom kontaktu, kako sa Zagrebom, tako i s ostalim županijama.

Ukupno je u Zagrebu stradalo 51 osnovnih i 16 srednjih škola te 71 vrtić.
 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji stradalo 27 škola

Od ukupno 27 oštećenih škola, čak na 5 njih potrebna je ozbiljnija rekonstrukcija, zbog težeg oštećenja. Ukupna procijenjena šteta u toj županiji je oko 3,5 milijuna eura, samo za školske objekte. Tu je kompliciranija situacija jer su jako oštećene škole građene 60-ih i 70-ih godina, a kojima je tehnika gradnje bila s trstikom na stropovima te nakon što su krovovi na tim objektima u potpunosti uništeni, došlo je do natapanja vodom, tako da će biti potreban veći oblik sanacije nego samo na krovištima.
 

U Brodsko-posavskoj županiji oštećeno 18 objekata

Procjena troška je oko milijun eura, a oko 11 objekata znatnije ili jako oštećeno.

U ovom trenutku, možda jedna od najvećih šteta, jest ona na OŠ Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški, procijenjena na oko 300 tisuća eura. Škola je bila energetski obnovljena kompletno, ali je cijeli krov odletio.
 

Požeško-slavonska županija pretrpjela nešto manje oštećenja

U usporedbi s ostalim navedenim županijama, ovdje imamo nešto manju štetu, ali svejedno imamo 16 stradalih objekata.
 

„Želio bih se zahvaliti svim djelatnicima škola, kako ravnateljima, tako i svima onima koji su, čim je prestala oluja, priskočili u pomoć i spasili dobar dio inventara škola, jer da je došlo do oštećenja inventara, poput računalnog, štete bi bile i daleko veće.” – zahvalio se ministar Fuchs.


Želio bih naglasiti da je dobar dio starih škola građen takvom tehnikom koja danas ne zadovoljava, ali će dobar njih ući u program rekonstrukcije i dogradnje škola u svrhu programa jednosmjenske nastave, za koji je osigurano milijardu i pol eura. Prema tome, ovo je prilika da se cijeli niz takvih starih objekata digne na primjeren infrastrukturni nivo.

O visokoobrazovnim objektima, poput fakulteta i studentskih domova, a o čemu smo pisali ovih dana na portalu, ministar u svom obraćanju na sjednici Vlade nije govorio.
FOTO: YOUTUBE VLADA RH, SCREENSHOT