LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijski problemi

Uvode se ulaznice u Botanički vrt PMF-a: „Botanički vrtovi nisu tek prolazilišta, šetališta ili javni parkovi”

Zagrebački Botanički vrt trebao bi se otvoriti sljedeći mjesec, no zbog financijskih problema, u kojima se našao zbog pandemije, ulaz više neće biti besplatan.

Zagrebački Botanički vrt trebao bi se otvoriti sljedeći mjesec, no zbog financijskih problema, u kojima se našao zbog pandemije, ulaz više neće biti besplatan.

Botanički vrt PMF-a nalazi se u blizini Glavnog kolodvora u Zagrebu i do ove je godine posjet bio besplatan za posjetitelje. Od ove će se godine, međutim, ulaz naplaćivati.

Do naplate ulaza dolazi zbog toga što su se uprava Vrta, Biološkog odsjeka i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta našli u problemima uslijed pandemije – zaustavljen je dotok novca koji bi služio za restauraciju starih građevina koje su dodatno oštećene u potresu. Prošle je godine obnovljen javni zahod uz pomoć Grada Zagreba, dovršena je otvorena Sjenata šetnica prof. A. Heinza koja je sada trajni prolaz između Miramarske ceste i Crnatkove ulice, no ulaganja su dovela do dugova.
– Ulaganja su nas ostavila u dugovima, koja prvo moramo namiriti, kako bismo pokrenuli druge, nužne obnove. Prije svega to se odnosi na nastavak obnove starog izložbenog staklenika te izvornu ogradu Vrta, ali i kuću uprave, gospodarske zgrade i uzgojne staklenike. Infrastrukturu također treba popraviti, nadograditi i modernizirati: od elektroinstalacija, sustava grijanja u staklenicima do prijeko potrebnog ulaganja u vodocrpilište i sustave navodnjavanja. Sve to zahtijeva velika financijska sredstva, a sadašnji izvori nisu nam dovoljni. Za veće projekte i dalje ćemo se oslanjati na pomoć Grada te na europske fondove, a redovito održavanje Vrta trebalo bi, kao i do sada, biti osigurano iz gradskog proračuna. No, manja investicijska održavanja i popravci, kao i nabava strojeva i alata, terensko sakupljanje biljaka za kamenjare s hrvatskom florom, itd., ovise o našim vlastitim prihodima. – priopćio je PMF.
Zbog svega navedenoga posjetitelji će morati platiti redovitu ulaznicu 10 kuna, odnosno 5 kuna, ako je riječ o učenicima, studentima ili umirovljenicima, a trebala bi postojati i mogućnost kupovine godišnje ulaznice od 150 do 300 kuna. S PMF-a svoj postupak, između ostaloga, opravdavaju činjenicom da su te cijene daleko manje od onih u susjednim državama zbog situacije u kojoj se nalaze Hrvati. Navode da bi s prikupljenom zaradom popravili krovište i terasu gospodarske zgrade koja prokišnjava ili zamijenili elektroinstalacije u staklenicima.
– Mnogi su naši sugrađani tijekom stoljeća stekli naviku usputno prolaziti Vrtom ili samo prošetati zelenim prostorom. Podsjećam, ipak, da botanički vrtovi nisu tek prolazilišta, šetališta ili javni parkovi namijenjeni samo razonodi; nisu zelene kulise, nego učilišta i muzeji na otvorenom u kojima svatko mora naći i naslade i poduke, kako je pisao naš utemeljitelj prof. Heinz prije 120 godina. Srećom, u neposrednoj blizini Vrta na raspolaganju su prekrasni javni parkovi Zelene potkove, u kojima svi građani mogu nesmetano uživati u zelenilu pa čak i ležati na travnjacima! – ističu.
Botanički vrt svoja bi vrata trebao otvoriti u ožujku uz radno vrijeme ponedjeljkom i utorkom od 9:00 do 14:30 te ostatak tjedna od 9:00 do 17:00.
FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR