LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetničko-turistički obilazak

Uskoro riječka inačica hvaljenog projekta Europa To Go, sudjelovanje besplatno

– Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno zbog ograničenja putovanja, sada je ponovno moguće. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikovog dioksida i bez ikakve putovnice. – poručuju umjetnici.

– Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno zbog ograničenja putovanja, sada je ponovno moguće. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikovog dioksida i bez ikakve putovnice. – poručuju umjetnici.

Kao završnica programskog pravca Dopolavoro, koji je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture vodila udruga Drugo more, bečki umjetnički kolektiv God's Entertainment izvest će više umjetničko-turističkih obilazaka po centru Rijeke

– Oponašajući pojedine znamenitosti i turističke atrakcije s prostora Europe, odabrane lokacije u Rijeci zasjat će u novom europskom svjetlu, uz razne objekte, skulpture, intervencije u krajoliku i izvedbe. Riječka inačica hvaljenog umjetničkog projekta Europa To Go održavat će se od 25. do 28. svibnja u dva termina, s početkom u 17 i 19 sati. – ističu iz udruge Drugo more.

Program će se održati u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, zbog čega je broj sudionika ograničen. Sudjelovanje u turi je besplatno, ali je obvezna prethodna prijava e-mailom na adresu info@drugo-more.hr. Potrebno je navesti ime, prezime i broj telefona te željeni datum i sat početka obilaska.

U najavi svojeg riječkog gostovanja umjetnici poručuju:

– Naš globalizirani i pokretni svijet zastao je zbog virusa koji uzrokuje COVID-19. Mobilnost i turizam doživjeli su dosad neviđene poremećaje, uz ograničenja putovanja, samoizolaciju, socijalnu distancu i testove koji su potrebni za prelazak granica. Ni Rijeku nije zaobišla ova nova realnost pa su protekla ljetna i zimska razdoblja – predviđena za godišnje odmore – u gradu bila daleko manje međunarodna nego inače, baš u trenucima kada se Rijeka morala dokazati kao kulturna prijestolnica Europe. No, svaka kriza može ponuditi i neke nove mogućnosti, a umjetnost svojim praksama pružiti izlaz iz ovog distopijskog scenarija. 

Europa To Go omogućuje kompaktno, sigurno i ekološki prihvatljivo sudjelovanje u izvedbenoj, regionalno-međunarodnoj turističkoj turi. Diljem šireg centra Rijeke, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute: od rimske Kapitolske vučice, preko praškog spomenika Kafki do Gospe iz Međugorja; samo nekoliko koraka dijeli amsterdamsku Crvenu četvrt od kultnog pariškog groblja Père-Lachaise. Ovdje su mjesta i prostorna orijentacija u neprestanoj mijeni, a pogledi i doživljaji postaju izgubljeni: pitamo se, je li ovo još uvijek Rijeka ili smo već u Veneciji?

Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno zbog ograničenja putovanja, sada je ponovno moguće uz Europa To Go. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikova dioksida i bez ikakve putovnice.

Europa To Go, navode iz udruge Drugo more, interdisciplinarni je umjetnički projekt u javnom prostoru čija se izvedba uvijek prilagođava i razvija u skladu sa specifičnim lokalnim uvjetima.

– Prenošenjem poznatih europskih znamenitosti u lokalnu sredinu i njihovim ponovnim predstavljanjem u novom kontekstu omogućuje se novi način doživljavanja pojedinih umjetničkih djela ili mjesta, kao i njihova proširena interpretacija. Pritom se stvarno, lokalno okruženje dovodi u odnos i asocijativnu vezu sa stvarnim mjestom na kojem se neka znamenitost zaista nalazi. Ovom se neobičnim izvedbenom turom također nastoji osvijestiti važnost kulturne razmjene i razumijevanja stvarnosti i performativnosti. Umjetnici iz kolektiva God's Entertainment obilaske će izvoditi u suradnji s lokalnim umjetnicima, glumcima i statistima. – pojašnjavaju.

God’s Entertainment umjetnički je kolektiv iz Beča, jedan od mnogih eksperimentalnih kazališnih skupina u Austriji koji nastoji nadići kazališne i društvene konvencije.

–  Djelujući u području performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka, grupa kroz svoje radove preuzima aktualne društvene teme i rasprave i kritički ih podvrgava performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje izvedba u javnim prostorima izvan kazališta, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija. – dodaju organizatori.

FOTO: UDRUGA DRUGO MORE