LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Epidemiološke mjere

Upute za maturu: nema pisanja bez maske, u nekim slučajevima potreban negativan test

Oni koji bez razloga ne budu htjeli nositi masku, neće moći pisati ispit. 

Oni koji bez razloga ne budu htjeli nositi masku, neće moći pisati ispit. 

HZJZ objavio je upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa u školskoj godini 2020/2021. koje je izradio u suradnji s NCVVO-om i MZO-om.

Ulaz u školu tijekom polaganja državne mature bit će omogućen samo pristupnicima, djelatnicima škola i osobnim pomagačima ili drugim osobama koje su nužne za provedbu. Svi koji spadaju u te skupine ljudi, naravno, ne smiju doći ako su pozitivni na koronavirus, nalaze se u izolaciji ili imaju simptome respiratorne infekcije.

Oni koji, pak, budu kašljali, imali poteškoće u disanju ili ih bude boljela glava, morat će predočiti negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati.

Oni kojima je propisana samoizolacija maturu će polagati prema posebnim uvjetima, no moraju se prethodno javiti školi, odnosno kandidati (koji nisu učenici) trebaju se javiti NCVVO-u.

Prostorije će biti dezinficirane prije svakog ispita te na kraju radnog dana, a preporuka je i da se provjetravaju prostorije prije dolaska pristupnika. Pristupnicima treba osigurati sapun i papirnate ručnike te koš s poklopcem u sanitarnim čvorovima.

Potrebno je, također, osigurati razmak između pristupnika koji bi trebao iznositi dva metra. Stoga će u učionice ulaziti jedan po jedan te će smjeti koristiti pribor za pisanje propisan katalogom, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale, dok će sve ostale stvari morati ostaviti u svojim torbama na za to predviđenom mjestu. Onima koji zaborave kemijske olovke bit će osigurane druge, no moraju ih ponijeti sa sobom kada završe.

Svi prisutni moraju nositi maske (izuzev onih koji spadaju u određene skupine koje ne moraju nositi maske) te one cijelo vrijeme moraju prekrivati nos i usta. Oni koji bez razloga ne budu htjeli nositi masku, neće moći pisati ispit

– Pristupnicima čije zdravstveno stanje ne dopušta nošenje maske, što je školski liječnik ili liječnik obiteljske medicine utvrdio već tijekom godine, preporučuje se polaganje ispita zajedno s ostalim pristupnicima ili, ako je moguće organizirati, u izdvojenome prostoru. Pristupnik bez maske mora biti udaljen 2 metra u svim smjerovima od ostalih pristupnika i djelatnika ako je moguće na mjestu najbližemu zidu prostorije ili slično kako bi imao što manje osoba oko sebe. – stoji u uputama.

Po završetku ispita pristupnici trebaju odložiti ispitni materijal na rub stola, dići ruku i obavijestiti nastavnika da su završili. Sve stvari zatim nose sa sobom i napuštaju prostoriju. 

​​​​​​Detaljnije informacije o provedbi državne mature dostupne su u nastavku.
 
FOTO: STUDENTSKI.HR