LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kupovina higijenskih potrepština luksuz?

Udruga za dostojanstvo i jednakost pacijenata traži besplatne uloške i tampone za učenice

– Hrvatska je jedina država u Europskoj uniji koja primjenjuje opću poreznu stopu na menstrualne potrepštine od 25 posto kao da je riječ o luksuzu. – navode iz udruge Dignitas.

– Hrvatska je jedina država u Europskoj uniji koja primjenjuje opću poreznu stopu na menstrualne potrepštine od 25 posto kao da je riječ o luksuzu. – navode iz udruge Dignitas.

Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas želi se sastati s vlasti Karlovca i Karlovačke županije kako bi raspravljali o mogućnosti da se fertilnim učenicama osnovnih i srednjih škola omoguće besplatni higijenski ulošci i tamponi, prenosi Hina.
– Hrvatska je jedina država u Europskoj uniji koja primjenjuje opću poreznu stopu na menstrualne potrepštine od 25 posto kao da je riječ o luksuzu. – stoji u priopćenju.
Predsjednica Marina Novaković Matanić podsjetila je u izjavi za Hinu da je u Varaždinu sličan prijedlog već u proceduri i da treba biti izglasan na Gradskom vijeću kroz naredni rebalans proračuna te da se takva praksa već provodi u tamošnjoj Strojarskoj školi.
Vezano: U prvom mjesecu zasjedanja, najmlađi varaždinski gradski vijećnik osigurao besplatne uloške učenicama
Iako generalno potiču i zalaganje za ukidanje ili smanjenje poreza na menstrualne higijenske potrepštine, za što se zalaže i udruga Potrošačica, udruga Dignitas smatra da bi učenicama ovi proizvodi trebali biti besplatno dostupni.
– Velik je postotak siromašnih u društvu i ne smije se dogoditi da ijedna djevojka bude u situaciji da nema higijenske potrepštine, a uz kojekakva snalaženja vežu se razne infekcije i bolesti. – kazala je Novaković Matanić.
Predsjednica Dignitasa podsjetila je i da je inicijativa varaždinske Strojarske škole uslijedila nakon istraživanja riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter prema kojemu svaka deseta građanka Hrvatske ne može kupiti dovoljno uložaka da ih redovito mijenja, a trećina je prisiljena štedjeti na istima.

Varaždinska Strojarska škola najavila je kampanju i za menstrualne čašice, kao jeftinije i ekološki prihvatljivije rješenje, piše Hina.
FOTO: UNSPLASH