LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Učitelji u Hrvatskoj složili se: treba zabraniti korištenje mobitela u školama

Više od 85% učitelja izrazito podržava ili podržava zabranu mobitela u školama, a učenici su podijeljenog mišljenja.

Više od 85% učitelja izrazito podržava ili podržava zabranu mobitela u školama, a učenici su podijeljenog mišljenja.

Zabranu korištenja mobitela u školama podržavaju učitelji diljem Hrvatske, a učenici su podijeljenog mišljenja. Kod starijih učenika prisutan je znatno oštriji stav prema zabrani nego kod mlađih, pokazalo je istraživanje koje je tijekom svibnja i lipnja 2022. godine proveo Institut za društvena istraživanja, piše Poslovni dnevnik.

U istraživanju o zabrani korištenja mobitela u školama sudjelovalo je 1705 učitelja, 3706 učenika petih i 3866 učenika sedmih razreda iz 84 različite osnovne škole u Hrvatskoj.


Učitelji podupiru zabranu

 

Rezultati koji su prikazani u izvješću Zabrane? – Korištenje mobitela u osnovnim školama Republike Hrvatske iz učiteljske i učeničke perspektive, također su pokazali kako više od 85% učitelja izrazito podržava ili podržava zabranu mobitela u školama. Učitelji predmetne nastave podržavaju zabranu u nešto većem postotku (37,2%) u usporedbi s učiteljima razredne nastave (30,5%).

Učitelji svih regija u Hrvatskoj podržavaju zabranu, a u izrazitom podržavanju vode učitelji iz Dalmacije (40%), Istre i Primorja (39,3%) te Zagrebačke regije (38%). Zabrani se najviše izrazito protive ili protive učitelji u Slavoniji (19,8%).

Zabranu izrazito podržavaju učitelji Tjelesne i zdravstvene kulture (46,6%) i Informatike (45,4%).


Učenici podijeljenog mišljenja, mlađi više podržavaju zabranu

 

Kod učenika petih razreda, 47,4% izrazito se protivi ili protivi zabrani, a 52,6% izrazito podržava ili podržava zabranu. Učenici se sedmog razreda pak većinom protive ili izrazito protive zabrani (68,9%), a podržava ju nešto manje od trećine učenika.

Nisu uočene spolne ili razlike u školskom uspjehu, kao ni razlike u regijama kod odgovora učenika.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA