LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZAPOČELE PRIJAVE

Učenici su jučer počeli birati srednje škole koje žele upisati, a konačni rezultati stižu 10. srpnja

Prijave za programe počele su jučer i trajat će do 7. srpnja, a provedba se odvija elektronski putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. 

Prijave za programe počele su jučer i trajat će do 7. srpnja, a provedba se odvija elektronski putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. 

Srednjoškolski upisni proces donosi neke novosti ove godine, pružajući učenicima nove mogućnosti i olakšavajući sam proces. Prijave za programe počele su jučer i trajat će do 7. srpnja, a provedba se odvija elektronski putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. 

Republika Hrvatska trenutno ima 445 srednjih škola, od kojih njih 179 provodi gimnazijske programe obrazovanja, 319 strukovne programe obrazovanja, 15 programe likovne umjetnosti te 41 glazbeni i plesni program obrazovanja.

Većina srednjih škola provodi kombinirane programe obrazovanja, poput gimnazijskih i strukovnih ili strukovnih i likovnih umjetnosti, a 35 škola dobilo je dozvolu i za uvođenje novih programa koji do sada nisu bili izvođeni. Tako su neke škole zamijenile stare programe novima, neke su ukinula stare i uvele poptuno nove, dok su neke odlučile kombinirati nove programe s postojećim.

Također, neke škole nastavljaju s dodatnim ispitima provjere koji će se odvijati od 3. do 6. srpnja, a prijemne će ove godine provoditi osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija koje su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate. Tako učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole, piše ŠibenikIn.

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja, a okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Nakon ljetnog roka slijedi jesenski. Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Srednjoškolski upisni proces u Hrvatskoj doživljava promjene iz godine u godinu, a sve inicijative imaju za cilj olakšati proces prijave i upisa u srednje škole te omogućiti učenicima veću fleksibilnost u odabiru programa obrazovanja.