LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Srušio se nakon igre s prijateljima

U Zagrebu preminuo 13-godišnjak nakon ispijanja energetskih napitaka

– Općenito govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka koji bi mogli uzrokovati toksičnost jesu kofein, taurin i L-karnitin. – rekao je liječnik Rubić, koji kaže da sastojci mogu biti toksični za djecu.

– Općenito govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka koji bi mogli uzrokovati toksičnost jesu kofein, taurin i L-karnitin. – rekao je liječnik Rubić, koji kaže da sastojci mogu biti toksični za djecu.

13-godišnji dječak u Zagrebu preminuo je unatoč tome što su ga liječnici na Rebru dugo reanimirali. Tragedija se, kako piše Večernji list, dogodila prije desetak dana, no roditelji njegovih prijatelja još su u šoku.

Dječak je tog dana bio u kinu s prijateljima i navodno je popio veću količinu ovih napitaka, nakon čega se vratio u kvart, utrkivao oko zgrade u kojoj stanuje, a zatim se u jednom trenutku srušio. Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu u kojoj je na ultrazvuku pokazana neprepoznata miokardiopatija, odnosno oštećenje srčanog mišića.
– Općenito govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka koji bi mogli uzrokovati toksičnost jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno mogu biti toksične za mladi organizam – kaže dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb za Večernji list, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu.
Ovi napitci dovode do ubrzanog rada srca, pa se, kako liječnik Rubić opisuje za Večernji list, puls može dići s 90 na 120 što je normalno u sportu, no tada stajemo i puls se smiri, tijelo prepozna napor i ne forsira ga. Kod energetskih napitaka tijelo se ne može smiriti, pa broj otkucaja može biti fatalan.

Do oštećenja srčanog mišića može dovesti i nekakav virus, bez da imate ikakve simptome, pa tako, govori liječnik, sve može biti dobro, a zatim samo jedan dan završite na aparatima i lijekovima koji održavaju život.
– Djeca i mladi to ne bi trebali uzimati jer je stimulans koji daju energetska pića nepotreban je za njihovu dob i njihove dnevne potrebe. U trgovini se može svašta kupiti, pa tako i proizvodi čija konzumacija u prevelikim dozama može biti otrovna. No ovo može i u malim dozama biti opasno – poručuje dr. Rubić za Večernji.
Problem je što ovi napitci sadržavaju veliku količinu kofeina koji bi svatko smio konzumirati tako da ne unosi više od 3 miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno. Prekoračenje može dovesti do ubrzanog rada srca, drhtavice, mučnine i drugog.
FOTO: PIXABAY