LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nije opasna za ljude

U pulskom akvatoriju snimljena golema psina, riječ je o drugoj najvećoj vrsti morskog psa na svijetu

Pojava ove vrste morskog psa posebno je rijetka u ovo doba godine, ali, nasreću, spomenuti stanovnik mora nije opasan po ljude.

Pojava ove vrste morskog psa posebno je rijetka u ovo doba godine, ali, nasreću, spomenuti stanovnik mora nije opasan po ljude.

Rano je jutros, u pulskom akvatoriju na Valovinama kraj Galebovih stijena, snimljena rijetka vrsta goleme psine (Cetorhinus maximus). Ovaj nesvakidašnji prizor uspjela je zabilježiti Danijela Mioković, inače zaposlenica Aquariuma Pula.
 

Golema psina rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu koji općenito ima ciklonalnu cirkulaciju te periodički dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana. Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta već prisutnost sićušnih račića, kopepoda, posebice Calanus helgolandicus - objašnjavaju iz pulskog akvatorija.

Pojava ove vrste morskog psa posebno je rijetka u ovo doba godine, ali, nasreću, spomenuti stanovnik mora nije opasan po ljude. Naprotiv, čovjek svojim utjecajem i neodgovornim ponašanjem može naštetiti golemoj morskoj psini.

Obitava uz obalu, ali i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana. Izrazito je sezonska vrsta koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa. Jedno od objašnjenja je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonom. Golema psina strogo je zaštićena vrsta te apeliramo na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju - apeliraju iz Aquariuma Pula.

FOTO: UNSPLASH