LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spektakl za ljubitelje trkaćih bolida

U Novom Marofu ovog se ljeta održava Formula Student natjecanje; prijavljeno čak 35 timova iz cijele Europe

U sklopu natjecanja Rimac Formula Student Alpia Adria, koje će se održati ovog ljeta, studenti iz raznih europskih zemalja sami će konstruirati i proizvesti trkaće bolide.

U sklopu natjecanja Rimac Formula Student Alpia Adria, koje će se održati ovog ljeta, studenti iz raznih europskih zemalja sami će konstruirati i proizvesti trkaće bolide.

Brojni timovi iz cijele Europe okupit će se od 26. do 29. kolovoza 2021. na stazi St Rauš u Novom Marofu na jednom od najzanimljivijih događaja u svijetu Formule Student – Rimac Formula Student Alpe Adria natjecanju. 

Formula Student je, navode organizatori, najprestižnije, najveće, ali ujedno i jedno od najzahtjevnijih međunarodnih natjecanja u kojem studenti sami konstruiraju, izrađuju te testiraju prototipe trkaćih bolida, a Rimac Formula Student Alpe Adria najveće je takvo natjecanje u regiji koje će se ovog ljeta organizirati već treći put.

Organizatori ističu kako ovaj projekt daje mogućnost timovima da domaćoj, ali i inozemnoj publici približe Formula Student svijet. Njime se promovira STEM područje u Hrvatskoj, a studenti natjecatelji imaju priliku razmijeniti svoja znanja s kolegama iz drugih zemalja i brojnim stručnjacima iz automobilske industrije

– Ovim projektom želimo popularizirati suvremenu tehnologiju među studentskom populacijom i pružiti priliku da se pokaže kako i u Hrvatskoj postoje kvalitetni stručnjaci koji znaju i mogu sami konstruirati i proizvesti kompleksan proizvod poput trkaćeg bolida. Projekt omogućava studentima doticaj sa stručnjacima iz automobilske industrije te im potencijalno olakšava buduće zapošljavanje stvaranjem poslovnih kontakata.

Ovogodišnji događaj, navode organizatori, bit će najveći dosad. Rimac FS Alpe Adria 2021 broji više od 35 prijavljenih timova iz 15 zemalja, a to daje ukupnu brojku od čak 700 studenata sudionika. Očekuje se i velika posjećenost, a broj gledatelja mogao bi, optimistični su organizatori, premašiti 5000. 

– Započeli smo kao projekt koji je okupljao samo timove iz Hrvatske i regije, međutim tijekom godina smo uvidjeli potrebu te mogućnost za širenjem na Europu. Zainteresiranost timova, sudaca te tvrtki koje žele biti dijelom ovoga događaja raste iz dana u dan, a samim time se povećava kako kvaliteta, tako i vrijednost samoga projekta. Ovogodišnjem događaju prisustvuju suci iz renomiranih svjetskih tvrtki (Porsche Motorsport, Porsche Engineering, Rimac Automobili, Ferrari, Mercedes-Benz AG, Aston Martin Lagonda, Hyundai Motorsport itd), a svi oni će suđenje odraditi volonterski, što doprinosi vrijednosti projekta. – ističu organizatori natjecanja. 

FOTO: PIXABAY