LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NAJVIŠE SE BACA MESO

U Hrvatskoj se godišnje baca 280 000 tona hrane

Najčešći razlog bacanja hrane je prevelika količina kupljene ili pripremljene hrane, a tek onda slijedi istek roka trajanja i hrana koja je nejestiva.

Najčešći razlog bacanja hrane je prevelika količina kupljene ili pripremljene hrane, a tek onda slijedi istek roka trajanja i hrana koja je nejestiva.

U poslovnom sektoru i kućanstvima u Hrvatskoj godišnje nastane 286 379 tona otpada od hrane, odnosno 71 kilogram po stanovniku, piše Glas Slavonije.

Prema statističkom istraživanju koje je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, oko 76% otpada od hrane nastaje u kućanstvima, 14% u primarnoj proizvodnji uključujući OPG-ove, 5% u ugostiteljskoj djelatnosti, 3% u preradi i proizvodnji te 2% u maloprodaji i ostaloj distribuciji hrane.

Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, istaknuo je kako u kućanstvima 60% otpada od hrane čine nejestivi dijelovi hrane poput kostiju, ljusaka od jaja, kore citrusa čiji nastanak je neizbježan, no kako jestivi dio čini 40% te kako bi se njegovo bacanje moglo spriječiti.

Po masi se u kućanstvima najviše baca meso, zatim slijedi voće te ostalo povrće i krumpir.

Kao glavni razlog bacanja jestive hrane više od polovine kućanstava navelo je preveliku količinu kupljene, odnosno pripremljene hrane, potom kao razlog slijedi istek roka trajanja, te naposljetku hrana koja je nejestiva.
FOTO: PEXELS