LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvještaj DIRH-a

Trgovine, uslužne djelatnosti - sve je poskupjelo, porast cijena seže i do 80 posto

U trgovini je zabilježen porast cijena pojedinih proizvoda od 3 do 19 posto, dok je u uslužnim djelatnostima poskupljenje još izraženije.

U trgovini je zabilježen porast cijena pojedinih proizvoda od 3 do 19 posto, dok je u uslužnim djelatnostima poskupljenje još izraženije.

Kao što je Vlada i najavila, Državni inspektorat Republike Hrvatske obavio je niz inspekcijskih nadzora povodom uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Od 2. do 4. siječnja 2023. godine, na području cijele Republike Hrvatske, obavljena su 534 inspekcijska nadzora, piše u izvještaju DIRH-a. 

U trgovini je zabilježen porast cijena pojedinih proizvoda od 3 do 19 posto (povećanje cijene čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, toaletnog papira, kave i dr.). Kako je utvrđivanje činjenica o razlozima povećanja cijena u postupku, po okončanju inspekcijskih nadzora, ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere - javljaju iz Državnog inspektorata.

Što se tiče uslužnih djelatnosti, zabilježen je još veći porast cijena te su neke usluge poskupjele za nevjerojatnih 80 posto.

U uslužnim djelatnostima, pretežito frizerske usluge te usluge njege i uljepšavanja tijela kao i usluge parkinga, obavljeno je ukupno 94 inspekcijska nadzora u kojima je u 17 nadzora utvrđeno povećanje cijena. U predmetnim slučajevima radi se o promjeni cijena tih usluga neposredno prije 1. siječnja 2023. Prema preliminarnim podacima, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od 10 do čak 80 posto.

Budući da, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, proces konverzije kune u euro ne smije biti povod za povećanje cijena, Državni inspektorat najavljuje kako će nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati nadzore.
FOTO: PIXABAY