LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spuštanje granice

Treba li dopustiti glasanje mlađima od 18 godina?

Pokrenuta inicijativa za uključivanje mlađih od 18 u politiku.

Pokrenuta inicijativa za uključivanje mlađih od 18 u politiku.

Uključivanje mladih osoba u politiku trebao bi biti prioritet svake države. Političko obrazovanje potrebno je svakom građanu, neovisno o njegovoj dobi, kako bi što kvalitetnije i uspješnije mogao sudjelovati u donošenju odluka.
 


VEZANO: Gotovo polovica Hrvata pesimistična prema 2024. godiniPitanje o uključivanju mladih u politiku aktualno je duže vrijeme, a Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, pozvala je Sabor kako bi raspravila o prijedlogu snižavanja dobi za glasanje, piše Dnevnik.hr.
 

Glasanje na europskim izborima


Na europskim izborima će čak u pet država članica glasati i oni mlađi od 18 godina, odnosno oni sa 16 i 17 godina. Šuica je uz ovaj prijedlog istaknula uspješnost inicijative koja se odvijala tijekom Konferencije o budućnosti Europe te koja je osim slušanja prijedloga građana, veliki naglasak stavila na glas mladih osoba.
 

Pokrenuta inicijativa za spuštanje dobne granice za glasanje


Još od prije, Gong inicijativa zalaže se za stjecanje aktivnih političkih prava za sve vrste izbora u Hrvatskoj na 16 godina, a tu promjenu smatraju i velikim napretkom prema boljoj hrvatskoj demokratizaciji.

Inicijativu su prije par godina tijekom rasprave podržali mnogi političari.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA