LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
15. Zagreb VINOcom 2022.

Tradicionalna 'it' lokacija za sve koji znaju nešto o vinu

Nakon dvije godine pauze ljubitelji dobre kapljice napokon su došli na svoje. Kroz čak četiri dana održavanja više od 200 izlagača predstavilo je plodove svog truda i rada, a mi smo probali najbolje od najboljeg.

Nakon dvije godine pauze ljubitelji dobre kapljice napokon su došli na svoje. Kroz čak četiri dana održavanja više od 200 izlagača predstavilo je plodove svog truda i rada, a mi smo probali najbolje od najboljeg.

Međunarodni festival vina i kulinarstva, Zagreb VINOcom, nakon dvije godine pauze vratio se na svoju tradicionalnu lokaciju. Dvorane hotela Esplanade od 25. – 28. studenog bile su dom za više od 200 vinara koji su s ponosom i zamjetnim entuzijazmom pokazali svoje najbolje radove svim zainteresiranima. 

Iako se ovogodišnji festival u nekim segmentima razlikovao od dosadašnjih, inače zahtjevna publika vinara i vinskih entuzijasta, nije marila. Konkretno, izlagački je prostor ove godine smanjen, a samim time sudjelovao je i manji broj vinara. Također, gastro ponuda je bila nešto oskudnija. No, organizatori su to nadoknadili produljenjem festivala na čak četiri dana pri čemu je jedna garnitura izlagača prezentirala prva dva dana, a druga naredna dva. Pohvalno je što je i ulaznica za posjetitelje vrijedila dva dana tako da vinoljupci nisu morali birati koji im dan program više odgovara, kao ni strahovati da će nešto propustiti. Festival je bio otvoren svaki dan od 11 do 18 sati što je prema našem mišljenju i više nego dovoljno za iskorištavanje najboljeg što ponuda nudi.    

Mi smo festival posjetili 26. i 27. studenog te možemo zaključiti kako smo naposljetku vrijeme proveli zaista ugodno i sadržajno. Međutim, napravili smo „standardnu“ grešku i na festival došli u subotu poslijepodne. Kao što možete pretpostaviti vidjeli smo zaista šaroliku lepezu posjetitelja koja je sadržavala sve od influencera do javnih osoba iz političkog života. Veliki odaziv građana iz svih dijelova Hrvatske, ugostitelja, ostalih turističkih djelatnika, javnih osoba i medijskih djelatnika sigurno je išao na ruku izlagačima koji su opuštenije i veselije nego ikada do sada prezentirali svoju ponudu.

FOTO: Marko Čolić

Prva dva dana festivala bila su rezervirana za naše vinske favorite među kojima svakako vrijedi izdvojiti predstavnike srednje i južne Dalmacije. Tako smo imali priliku utvrditi gradivo kod Matuška, Radovića, Kiridžije i Krajančića koji su nas pridobili standardnom kvalitetom. No, posebno bismo istaknuli divan Rizman Tribidrag 2020. čije će vrijeme zapravo tek doći, a već sada osvaja robusnošću i taninima. Također, preporučujemo probati Hvar Hills plavac mali 2015. koji zaista donosi sve najbolje od plavca. Nismo mogli odoljeti pa smo iz Dalmacije odlutali do Bosne i Hercegovine i nismo požalili. Nuić Trnjak osvojio nas je već na nosu, a meki tanini i savršen balans voća i hrasta naš su favorit prve postave izlagača.
 

No, s obzirom na to da smo došli prekasno i doživjeli prvi „naguranac“ na vinskom eventu, dvoumili smo se dati priliku nedjelji ili ne. Odlučili smo da ćemo pokušati bez nekih velikih očekivanja, posebno jer nismo predobro poznavali novi set izlagača. Moramo priznati da nam je iznimno drago da jesmo.  Za razliku od subote imali smo prostora i vremena isplanirati koje ćemo štandove posjetiti, što ćemo isprobati te razmjenjivati iskustva i dojmove s drugim posjetiteljima i samim izlagačima - baš kako bi to i trebalo biti. Također, uspjeli smo čuti nove zanimljive vinske priče, kao i planove za razvoj mladih i zanimljivih vinara.

FOTO: Marko Čolić

Posebno iznenađenje bila nam je vinarija Vislander koja nas je očarala selekcijom plavaca od kojih niti s jednim nećete pogriješiti, ali naša je preporuka probati one s položaja Tihobraće polje. Također, istaknuli bismo pošipe vinarije Šain-Marelić. Dugo smo se zadržali i na štandu vinarije Baraka za koju samo možemo reći kako su sva vina divna i istaknuti posebno zanimljiv Prisbus koji je jako zanimljiv Bordeaux blend. Dojmila nas se i ponuda vinarije Drače pri čemu ističemo Pelješac koji prezentira najbolje s čak pet položaja. I u nedjelju smo otišli na eno izlet van domovine, ali ovaj puta u Makedoniju gdje nas je Tikveš Barovo osvojio iznimno dugom završnicom u kojoj dominira zrelo voće. 

FOTO: MĐ

Osim super ponude u glavnim izlagačkim prostorima ne smijemo zaboraviti spomenuti uvijek izvrsne vinske radionice vrhunskih domaćih vinskih znalaca poput Tome Jakopovića, Ive Kozarčanina, Siniše Lasana, Morane Petričević i drugih. Kao i do sada nekoliko radionica održavalo se svaki dan festivala. Radionice se naplaćuju van cijene ulaznice te je svoje mjesto potrebno rezervirati ranije jer je broj sudionika ograničen. Ove godine nismo se odlučili na taj potez, ali poučeni prijašnjim iskustvima svakako preporučujemo da sljedećom prilikom neko vrijeme posvetite i edukaciji te iskoristite najbolje od festivala. 
 

Naposljetku možemo zaključiti kako je VINOcom uspješno nadoknadio teško dugu pauzu i ostao prepoznatljiv i respektabilan festival koji je počeo svoje granice širiti i van donekle uske domaće vinske zajednice. Vrijednost ovog festivala prepoznali su i vinari što se vidi iz popisa izlagača, a čini se kako VINOcom čini se postaje 'it' lokacija svim građanima željnim nešto drugačijeg i dobrog provoda. Možemo raspravljati o tome koje to pluseve i minuse nosi, no veseli nas promatrati kako će festival u budućnosti rasti i pratiti želje i potrebe svih ljubitelji vina.

FOTO: MARKO ČOLIĆ/MĐ