LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Što bi svaki putnik trebao istražiti?

„The Times” objavio top 13 destinacija za nezaboravno putovanje u Hrvatskoj

Destinacijska lista obećaje nezaboravna iskustva za sve ljubitelje putovanja, a sadrži lokacije od povijesnih gradova, do netaknute prirode.

Destinacijska lista obećaje nezaboravna iskustva za sve ljubitelje putovanja, a sadrži lokacije od povijesnih gradova, do netaknute prirode.

Hrvatska, zemlja bogata kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama i obalom Jadranskog mora, nudi priliku za putovanja koja ostavljaju neizbrisiv trag u srcima putnika. Nedavno je ugledni britanski medij The Times prepoznao 13 nezaobilaznih mjesta diljem Hrvatske koja bi svaki putnik trebao istražiti.

Destinacijska lista obećaje nezaboravna iskustva za sve ljubitelje putovanja, a sadrži lokacije od povijesnih gradova, do netaknute prirode.


1. Zagreb


FOTO: Pexels, Zagreb
 

„Nema krivog vremena za posjetiti najveći grad Hrvatske slikovit je i pun božićnih sajmova zimi, ima sunčana proljeća, blage jeseni i ne previše vruće ljetne mjesece. Tijekom toplijih mjeseci, u parkovima grada često ima mnogo štandova s hranom i glazbenih pozornica, kao i osvježavajućih hladovina i skakutavih fontani.”  slikovito je opisano u The Timesu.


2. Park prirode Kopački rit 


FOTO: Park prirode Kopački rit
 

„U Parku prirode Kopački rit, gdje se susreću Dunav i Drava, okruženi ste bujnim močvarnim područjem i vodotocima koji čine jedno od najvećih močvarnih područja u Europi. Cijeli prirodni rezervat obiluje nevjerojatnom količinom divljine i nekoliko stotina vrsta ptica, a najbolje se uživa na brojnim brodskim turama koje klize kroz ovaj miran krajolik.”  napisano je.


3. Dubrovnik


FOTO: Pexels, Dubrovnik
 

„Zaboravite na uobičajene savjete da trebate obići gradske zidine iz 16. stoljeća u 9 sati ujutro  tada velike grupe dolaze na ovaj kutak Jadranske obale kako bi se okrenule oko UNESCO-ve svjetske baštine. Umjesto toga, započnite dan u Dubrovniku lagano. Prošećite stambenim ulicama na južnoj strani grada  gdje je rublje izvješeno poput zastavica, mačke su na sunčanim uglovima – ili posjetite umjetnost i sanjivu arkadu okruženu mirisnim narančama u Franjevačkom samostanu.”  predlaže se.

 

„Do 17 sati, temperature i gužve se smiruju, pa prošetajte zidinama u mekom svjetlu kasnog poslijepodneva.”  dodano je.


4. Nacionalni park Plitvička jezera


FOTO: Nacionalni park Plitvička jezera
 

„Posjetite slapove koji se slijevaju kroz 16 jezera i bujne krajolike, stvarajući dom za vukove, orlove, divlje mačke i jelene  kao i za planinare i bicikliste. Električni brodovi plove preko glavnog jezera Kozjak, vodeći do više staza pored slapova i jezera najspektakularnije nijanse tirkiza.”  slikovito je opisano.


5. Zadar


Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


FOTO: Pexels, Zadar
 

„U samo jednom trgu nalaze se ruševine antičkog rimskog foruma, crkva sv. Donata iz devetog stoljeća, katedrala sv. Anastazija i benediktinski samostan iz 11. stoljeća. Prošetajte do obale kako biste vidjeli dvije vrlo moderne umjetničke instalacije  zvukove podvodnih morskih orgulja i sjajne plave solarne panele Pozdrava Suncu.”  napisano je.


6. Split


FOTO: Pexels, Split
 

„Split je živa povijest  veći dio centra grada izgrađen je oko ostataka rimske arhitekture i palače cara Dioklecijana, gdje još uvijek možete vidjeti razrušene zidove pomiješane s modernim trgovinama.”


7. Istra


FOTO: Pexels, Istra
 

„Kasno proljeće je predivno vrijeme za posjet ovom području, s dovoljno topline da možete zaroniti u čiste vode njegovih skrivenih plaža te za ture imanjima i vinarijama. Hrana je također fantastična, a u njezinim brdima sličnim Toskani otvaraju se divni hoteli. Za čisti romantizam, teško je nadmašiti grad Rovinj, koji gotovo nadmašuje Veneciju po izvrsnoj arhitekturi.”


8. Omiš


FOTO: Grad Omiš
  

„Teško je pronaći primorski grad s dramatičnijim položajem od Omiša.”

 

„Volite avanture na vodi? Unajmite kajak ili kanu i veslajte kroz ovaj predivan krajolik.”


9. Park prirode Biokovo


FOTO: Park prirode Biokovo
  

„Park prirode Biokovo jedan je od najzanimljivijih dijelova Dinarida koji se protežu duž većeg dijela hrvatske obale. Planinarenje ovdje je izvrsno: hodajte po stjenovitim stazama koje vode prema očaravajućim pogledima na more, zaustavljajući se u pogodno smještenim kamenitim kolibama koje nude vrlo dobrodošle hladne čaše piva. Strastveni planinari htjet će krenuti prema vrhu Sveti Jure, drugom najvišem vrhu Hrvatske visokom 1762 metra.”

 

Ilegalni pristupi sportu: mladi u Hrvatskoj i EU preferiraju ilegalne izvore za streaming i kupovinu sportske opreme


„Ako se osjećate ugodno na visinama  ili želite testirati sami sebe  prošećite staklenom stazom Biokovo Skywalk i pogledajte ravno u ponor.”


10. Šibenik


FOTO: Pexels, Šibenik
 

„Veličanstvena katedrala sv. Jakova iz 15. stoljeća jedina je europska katedrala izgrađena isključivo od kamena, i pravo je čudo. Prošetajte duž obale Rive gdje možete promatrati svijet s jedne od terasa kafića. Slijedite uličice prema vrhu grada i doći ćete do trijade zastrašujućih venecijanskih utvrda – Sv. Ivana (koja uključuje otvoreno kazalište za ljetne koncerte), Barone i Sv. Mihovila  sve koje prikazuju panoramski pogled na grad. Četvrta tvrđava, Sv. Nikola, nalazi se na kraju gotovo pet kilometara dugog pješačkog puta duž kanala Sv. Ante i nagrađuje vas još izvanrednijim pogledima.”


11. Poluotok Pelješac


FOTO: The Times, Poluotok Pelješac
 

„Isprepleten je vinogradima koji proizvode neka od najboljih vina Hrvatske.”  piše The Times.

 

„Nakon što završite svoju vinsku turu i možda ste se okupali u nekim od divnih šljunčanih uvala na zapadnoj strani, isprobajte Divnu, Belečicu ili gradsku plažu Orebić.”

 

„Ako volite planinarenje, prošećite zidinama i za oko pola sata stići ćete do sela Mali Ston – gdje možete probati neke od najboljih kamenica i dagnji koje ćete ikad kušati.”


12. Nacionalni park Krka


FOTO: Pexels, Nacionalni park Krka
 

„Nacionalni park Krka prati tok rijeke Krke dok prolazi kroz visoke kanjone i silovite vodopade. Počnite u Skradinu, gdje se pridružujete brodskoj vožnji duž rijeke; nije dugo prije nego što stignete do spektakularnih vodopada Skradinski Buk.”


13. Delta Neretve


FOTO: The Times, Ploče
 

„Kako rijeka teče prema moru, stvara čarobni svijet mirnih vodotokova, jezera i močvara.”

IZVOR: THE TIMES
FOTO: PEXELS, ILUSTRACIJA