LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Satelitska opažanja

Sveučilište u Zagrebu domaćin je Znanstvene konferencije regionalne SCERIN mreže

Temu konferencije SCERIN-6 u Zagrebu čine uzročnici promjena zemljišnoga pokrova u ovom dijelu Europe (klimatske promjene, socioekonomski i politički čimbenici) koji će se obrađivati kroz četiri tematske cjeline, i to na Sveučilištu te njegovim dvjema sastavnicama.

Temu konferencije SCERIN-6 u Zagrebu čine uzročnici promjena zemljišnoga pokrova u ovom dijelu Europe (klimatske promjene, socioekonomski i politički čimbenici) koji će se obrađivati kroz četiri tematske cjeline, i to na Sveučilištu te njegovim dvjema sastavnicama.

Od 11. do 14. lipnja 2018. Sveučilište u Zagrebu, zajedno s Geodetskim i Šumarskim fakultetom te Hrvatskim šumarskim institutom Jastrebarsko, domaćin je 6. Znanstvene konferencije regionalne SCERIN mreže za daljinska istraživanja i satelitska opažanja. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

SCERIN je jedna od regionalnih mreža programa globalnih opažanja šuma i dinamike zemljišnoga pokrova (The Global Observation of Forest and Land Cover Dynamics, GOFC-GOLD) sastavljena od znanstvenika i eksperata za daljinska istraživanja s područja središnje, istočne, jugoistočne Europe i područja oko Crnoga mora. Njezini su glavni ciljevi promoviranje i koordinacija primjene satelitskih informacija o zemljišnom pokrovu u tom dijelu Europe pod rukovođenjem Američke svemirske agencije (NASA), Europske svemirske agencije (ESA), Sveučilišta Maryland iz Baltimorea i Karlovoga Sveučilišta u Pragu.

Plenarni dio konferencije SCERIN-6 održat će se u 9 sati ovog ponedjeljka, 11. lipnja, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, dok je nastavak konferencije od 12. do 14. lipnja predviđen u prostorijama Geodetskoga fakulteta u Zagrebu (Kačićeva 26). U srijedu, 13. lipnja, planirana je znanstvena ekskurzija i obilazak Hrvatskoga šumarskog instituta u Jastrebarskom te stručni obilazak terenske znanstvene infrastrukture na šumskom području Jastrebarskih lugova te šume Česma (Vrbovec) u suradnji s Hrvatskim šumama.

Temu konferencije SCERIN-6 u Zagrebu čine uzročnici promjena zemljišnoga pokrova u ovom dijelu Europe (klimatske promjene, socioekonomski i politički čimbenici) koji će se obrađivati kroz četiri tematske cjeline: monitoring šuma (poremećaji, zdravstveno stanje i biomasa), promjene pokrova zemljišta (zapuštanje poljoprivrednog zemljišta, urbana ekspanzija), verifikacijska mreža za podršku sadašnjim i budućim NASA i ESA satelitskim misijama te upravljanje vodama i okolišem.

S obzirom na potpisan sporazum o suradnji između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije na području svemirskih istraživanja, cilj je organizatora svim zainteresiranim dionicima u Republici Hrvatskoj (javna poduzeća, nadležna ministarstva, agencije, lokalna i regionalna uprava, javna, privatna poduzeća i dr.) predstaviti mogućnosti primjene satelitskih opažanja i daljinskih istraživanja u različitim sektorskim područjima kao što su šumarstvo, poljoprivreda, vodno gospodarstvo, zaštita okoliša i prirode – kako za unapređenje postojećih sustava upravljanja prirodnim resursima i rizicima, tako i za poboljšanje znanstvene i tehnološke integracije Republike Hrvatske u domeni Europskih i globalnih svemirskih istraživanja.

FOTO: STUDENTSKI.HR