LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RAZMJENA ISKUSTAVA

Sveučilište u Rijeci ugostilo rektore iz Estonije

Povod je bio upoznavanje s riječkim Sveučilištem i njegovom upravom te razmjena iskustava i mišljenja iz područja visokog obrazovanja

Povod je bio upoznavanje s riječkim Sveučilištem i njegovom upravom te razmjena iskustava i mišljenja iz područja visokog obrazovanja

Jučer je u prvi službeni posjet Sveučilištu u Rijeci stigla delegacija Rektorskog zbora sveučilišta Estonije na čelu s predsjedavajućim Vijeća, prof. dr. sc. Toomasom Asserom, rektorom Sveučilišta u Tartu. Delegaciju su činila još četiri rektora estonskih sveučilišta: prof. dr. sc. Mart Kalm, rektor Estonske Akademije umjetnosti, prof. dr. sc. Tilt Land, rektor Tehonološkog sveučilišta u Tallinu, prof. dr. sc. Ivari Ilja, rektor Estonske Akademije glazbe i teatra te prof. dr. sc. Tõnu Viik, rektor Sveučilišta u Tallinu.

Povod je bio upoznavanje s riječkim Sveučilištem i njegovom upravom te razmjena iskustava i mišljenja iz područja visokog obrazovanja dviju zemalja, članica Europske unije. 

Delegaciju je primila rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima. Rektorica i predsjednik estonskog Rektorskog zbora, Toomas Asser, složili su se oko važnosti internacionalizacije i međunarodne suradnje, a posebno je istaknuta važnost europskih mreža sveučilišta, koja su budućnost europskog prostora visokog obrazovanja. Na sastanku je također bilo riječi o načinu financiranja visokog obrazovanja u Estoniji i Hrvatskoj, a poseban naglasak stavljen je na istraživanja i doktorske studije koji su se pokazali kao određeni izazov, ali i prilika, kako na Sveučilištu u Rijeci tako i na sveučilištima u Estoniji.

Primjer dobre prakse riječkoga Sveučilišta jest osnivanje Doktorske škole čiji je cilj razvoj i unaprjeđenje doktorskih studija u programima svih znanstvenih disciplina na Sveučilištu u Rijeci. 
  
Rektorica Prijić Samaržija i rektori estonskih sveučilišta složili su se oko važnosti UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals), a koji su vidljivi i kroz strateške ciljeve sveučilišta poput kvalitete obrazovanja, digitalizacije, ravnopravnosti spolova, inovacija i održivog razvoja.

Prijić Samaržija naglasila je u kako Sveučilište u Rijeci želi biti otvoreno i društveno odgovorno moderno sveučilište koje je povezano sa svojom zajednicom. 

Posjet estonske delegacije bila je i prilika za razgovor o budućoj suradnji Sveučilišta u Rijeci i svih sveučilišta u Estoniji, posebice u području znanosti, ali i i u razmjeni studenata.